Minoritatea roma din Romania, estimata la circa doua milioane de persoane, este cea mai importanta din Europa dar si cea mai saraca, UE calificand-o drept „o amenintare pentru coeziunea sociala a Europei”, relateaza Le Figaro in editia electronica.
Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007, in Uniunea Europeana exista circa zece milioane de etnici romi. Pretutindeni indizerabili si persecutati, acestia au devenit, asa cum a recunoscut si Comisia Europeana, „o amenintare pentru coeziunea sociala a Europei„. Cersetoria organizata, prostitutia si diversele infractiuni, precum furtul din buzunare sau al cardurilor bancare, au permis retelelor de infractori care ii exploateaza sa prospere. Actiunile acestor retele, organizate sub forma de clanuri, sunt adesea nepedepsite.
Mai mult sau mai putin asimilati in perioada regimului comunist, romii din Europa de Est au fost afectati considerabil de costul social al tranzitiei economice din anii ’90. Extinderea Uniunii Europene a declansat o costientizare la nivel institutional a conditiilor in care traieste minoritatea roma. Uniunea Europeana, Banca Mondiala, organizatii neguvernamentale ca Fundatia Soros au alocat fonduri si desfasurat campanii de informare in vederea sprijinirii etnicilor romi.
La inceputul anilor 2000, perspectiva aderarii la UE si necesitatea indeplinirii unui anumit numar de criterii au obligat autoritatile romane sa se preocupe de situatia acestei minoritati. Autoritatile de la Bucuresti au creat, spre exemplu, institutii de „mediere” responsabile cu ameliorarea scolarizarii si a accesului la serviciile de sanatate. Aceste eforturi s-au diminuat considerabil dupa ce Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Potrivit directoarei asociatiei pentru romi Romani Criss, Magda Matache, Romania „a adoptat un cadru legislativ conform asteptarilor Bruxelles-ului. Din pacate, legile nu au fost aplicate”. „Reactia foarte lenta a Bruxelles-ului dupa numeroasele expulzari ale romilor din Italia confirma inertia autoritatilor romane”, adauga ea.
Potrivit Le Figaro, cei mai multi romi sunt victime ale discriminarii, ceea ce ii impiedica sa fie corect educati si asimilati de piata muncii. Aceasta realitate se regaseste si in alte tari unde exista minoritati rome: Ungaria, Slovacia sau Cehia, care a fost condamnata in urma cu doi ani de Curtea Europeana a Drepturilor Omului deoarece a plasat fortat copii romi in scoli speciale destinate persoanelor cu handicap mental.
Criza economica mondiala nu favorizeaza integrarea romilor, iar tensiunile s-au intensificat. in Cehia, initiativa unui primar care a confiscat anul trecut alocatiile primite de familiile de romi cu datorii foate mari a fost salutata de formatiunile de extrema dreapta. In Ungaria, romii sunt frecvent victimele unor agresiuni. Rasismul impotriva etniei rome este alimentat de partidul Jobbik, care si-a sporit influenta, dupa ce, din iunie 2009, dispune de trei eurodeputati. Lipsa de toleranta se regaseste si in Romania unde in vara anului trecut mai multe case apartinand unor romi au fost distruse sau incendiate in judete populate majoritar de romani de etnie maghiara. Potrivit Magdei Matache, aceste atacuri ar fi fost comandate de la Budapesta de catre Garda ungara, o militie de extrema dreapta, dizolvata oficial vara trecuta.
Sursa: Mediafax