„Controversatul” verb “a trebui” a suferit, de-a lungul timpului, multiple modificari. Aceste schimbari, devenite norma a limbii, au creat confuzii in randul vorbitorilor. Insa, asa cum ne supunem unor reguli care tin de etica, suntem obligati sa folosim in scriere, in speta, constructiile care sunt acceptate in acest moment in norma si nu pe cele dupa auz sau bunul plac, fie ca ne convine, fie ca nu. O sa incercam, astazi, sa amintim care sunt, la ora actuala – potrivit lingvistilor si DOOM (Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane) – constructiile admise in limba literara ale acestui verb inclus in categoria celor unipersonale.
Asadar, la modul indicativ, timpul prezent, verbul “a trebui” apare doar in forma impersonala, adica “eu trebuie, tu trebuie, el (ea trebuie), noi trebuie, voi trebuie, ei (ele) trebuie”. Prin urmare, doar constructia “Trebuie aplicate sanctiuni” este cea corecta si nu “Trebuiesc aplicate sanctiuni”
Tot sub forma unipersonala, la timpul prezent, apare si in fraza, atunci cand are rol de regent al unei subiective. Exemplu: “Trebuie sa vii neaparat, sa veniti.. etc”
Potrivit lingvistilor, din tendinta de a elimina impresia de dezacord creata printre vorbitori, anumite forme acordate ale verbului “a trebui” au fost “asimilate” si acceptate ca norme ale limbii romane literare.
Astfel, la persoana a III-a plural, sunt admise constructiile acordate la timpurile imperfect, perfect compus, mai mult ca perfect si viitor. Exemple: ei trebuiau, (ei)au trebuit, (ei) trebuisera si vor trebui. De asemenea, la modul conjunctiv prezent, a fost preferata varianta “sa trebuiasca”, la fel si la viitor (din limba vorbita) “o sa trebuiasca”.
In consecinta, sunt gresite si neacceptate in limba literara forme de tipul: “trebuiesc, trebuieste, trebuiam, trebuiai, vom trebui, o sa trebuim” etc.
Asteptam propuneri de viitoare subiecte, sugestii, observatii (pertinente) de la dumneavoastra pe ziarul electronic eMaramures.ro sau pe adresa de mail a redactiei: stiri@emaramures.ro.
CITESTE SI: LECTIA DE GRAMATICA – Cum e corect: “Ne intalnim la ora 14 ”? sau “Ne intalnim la orele 14 ?
LECTIA DE GRAMATICA – Cum e corect: „paisprezece zile” sau „patrusprezece zile” ?
LECTIA DE GRAMATICA – Cum e corect: „cea mai bine imbracata vedeta” sau „cel mai bine imbracata vedeta”?
Sursa: Monica Pop