Continuam in lectia astazi discutia despre pleonasm. Dupa ce vom aminti cateva asemenea greseli foarte raspandite si care continua sa castige teren chiar si printre oamenii de cultura si/sau printre politicieni, ne vom ocupa si de cele gazetaresti, des intalnite la televiziune, in presa scrisa (sau on line) ori la radio. Vom da apoi cateva exemple de expresii care nu intra in categoria pleonasmelor, cu toate ca unii vorbitori le evita, considerandu-le gresite.
Pleonasmele au fost selectate din discutii cotidiene, de la TV, din paginile ziarelor, din discursurile politicienilor etc. Asadar, “procentaj de 90%” – un pleonasm des intalnit – “centum” in latineste inseamna o suta, iar “procentum” se traduce chiar prin “la suta”. Pentru a evita greseala, vom folosi “proportie de 90%”. “Protagonistii principali” – o greseala intalnita si printre oamenii de cultura; protagonist – persoana care joaca rolul principal intr-o piesa de teatru, prin urmare alaturarea cuvantului “principal” este inutila.
Alte pleonasme: “am anticipat inainte” sau “ prefer mai bine”, “a anticipa” inseamna a spune sau a face ceva inainte de o anumita data, iar “a prefera” –a considera ceva sau pe cineva mai bun, mai valoros, greselile fiind usor de observat. Prin urmare, e suficient sa spunem “am anticipat”, sau ”prefer”.
Un pleonasm vechi care intra, din pacate, si in vocabularul oamenilor de stiinta este “panaceu universal”, “panaceu” insemnand medicament despre care se credea odinioara ca vindeca orice boala, in consecinta este universal.
Cateva pleonasme folosite de unii jurnalisti si parlamentari: “mijloace mass media”, “mass-media” inseamna mijloace de comunicare in masa, asadar alaturarea termenilor este improprie; “alegeri electorale”, electoral se traduce prin “legat de alegeri”; “specula ilicita” sau “contrabanda ilegala” sunt de asemenea constructii gresite, deoarece “specula” sau “contrabanda” nu pot fi legale (potrivit DEXI – specula – comert illicit; “contrabanda” – trecere clandestina a unor marfuri…).
In situatiile de mai sus, pentru a evita greselile, sugeram sa se foloseasca doar “mass media” sau “prin intermediul mass media”, “alegeri prezidentiale, parlamentare etc, sau, in functie de context, “liste electorale”, “comitet electoral” etc. In celelalte situatii, vom spune (scrie) doar “specula” sau “contrabanda”.
Sunt constructii pleonastice si: “intemperiile vremii” – “intemperie” – vreme rea, “altercatie verbala” – “altercatie” – schimb violent de cuvinte, “deschiderea vernisajului” – “vernisaj” – deschidere oficiala, inaugurare a unei expozitii. Prin urmare, alaturarea cuvintelor si in aceste cazuri este gresita. Corect este: “intemperie’, “altercatie”, “vernisaj” sau “deschiderea expozitiei”.
Pleonasme sunt considerate si: “comemoram amintirea” – “a comemora” – a celebra solemn, printr-o ceremonie, amintirea unei personalitati, “zvon mincinos” – “zvon” – informatie neintemeiata, care nu a fost verificata; “cuplu de doi tineri” – “cuplu” – pereche formata din doua persoane ( nu mai multe). Evitam greselile daca spunem simplu: “comemoram o persoana”, “zvon” si “cuplu”.
“Inceputul noului an scolar”- aici alaturarea cuvintelor “nou” si “inceput” este improprie (corect: “inceputul anului scolar”) , “a-si aduce aportul” – “aport” – vine din cuvantul francez “apporter” care inseamna “a aduce” (corect: a-si aduce contributia).
Pe de alta parte, potrivit lingvistului Gheorghe Pruteanu, nu este considerat pleonasm “apreciere favorabila”, deoarece “apreciere” – este o estimare sau evaluare cantitativa sau valorica, termenul fiind sinonim cu “parere”, “opinie” sau “judecata”. Prin urmare, poate fi favorabila ori nefavorabila. De asemenea, alaturarile de cuvinte “marea majoritate” sau “multime mare” nu sunt gresite, deoarece, explica lingvistul, majoritatea poate fi mica (51%) sau mare (99%), iar multimea e relativa (adica depinde de numarul de oameni).
Exemplele de mai sus speram sa fie utile pentru cei care vor sa evite asemenea greseli in vorbire sau scriere. Pentru ca subiectul nu a fost nicidecum epuizat, ii invitam si pe cititorii ziarului electronic eMaramures.ro la o “vanatoare’” de pleonasme.
CITESTE SI: LECTIA DE GRAMATICA – Despre pleonasm (partea I)
LECTIA DE GRAMATICA – Greseli in scrierea verbelor “a crea” si “a agrea”
LECTIA DE GRAMATICA – Despre cacofonie
Sursa: Monica Pop