Din tendinta de a face comunicarea mai usoara sau fiindca nu se cunosc suficient sensurile cuvintelor si nici originea acestora, multi pronunta (sau scriu) gresit unele neologisme. In timp ce o categorie din ce in ce mai restransa de vorbitori pronunta “indentitate”, “indentic” sau “candindat”, alte cuvinte – imprumutate din alta limba sau create prin mijloace proprii – sunt folosite gresit de multe persoane. In lectia de astazi, ne vom opri asupra catorva erori de acest fel, comise mai ales in vorbire.
“Oprobiu”, in loc de “oprobriu”, “frustat” in loc de frustrat” sau “eschibitie”, in loc de “exhibitie” sunt greseli intalnite in vorbire sau scriere. “Oprobriu” are la baza cuvantul latinesc “opprobrium” si inseamna dispret, dezaprobare, prin care societatea condamna fapte socotite nedemne sau oameni care savarsesc astfel de fapte.
“A frustra” provine din latinescul “frustrari” (fr. frustrer) si semnifica a lipsi pe cineva ( in special statul sau o institutie a lui) de un drept sau de un bun, “a pagubi”, ext. “a insela”. In cuvantul latin “exhibitio” isi are originea si “exhibitie”, care inseamna faptul de a arata ceva in public (in mod ostentativ) etalare, expunere ostentativa. Cuvantul (la plural) mai are sensul si de jonglerii, scamatorii (la circ).
Potrivit lingvistilor, greselile de acest fel se fac din incercarea de a evita aglomerarea de consoane.
Pe de alta parte, exista si persoane care adauga, in unele neologisme, o consoana acolo unde nu e cazul. De pilda, termenul “repercusiune” este adesea pronuntat (si scris) “repercursiune”. La baza acestui cuvant este latinescul “percussio” (izbitura), o forma inrudita cu neologismul “a percuta”. Prin urmare, cuvantul nu are nicio legatura cu termenul “cursa”.
In ce priveste neologismele, ar mai fi de amintit alte erori facute in scriere. De exemplu, “egzact” in loc de “exact” sau “neadegvat”, in loc de „neadecvat”, in acest caz termenii fiind scrisi dupa auz si nu respectand originea cuvantului (lat. exactus – implinit; fr. adequat- potrivit, corespunzator).
CITESTE SI: LECTIA DE GRAMATICA – Greseli…de pe site-uri adunate
LECTIA DE GRAMATICA – “La multi ani 2011″- o formulare corecta?
Sursa: Monica Pop