Vezi VIDEO
O fila de istorie din cronica “marelui razboi” a fost vernisata astazi, 3 octombrie, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Expozitia „Rememorand Marele Razboi 1914-2014”, organizata de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, prezinta un numar important de obiecte autentice din Ardeal care evoca eroismul, suferintele si sacrificiile traite de protagonistii Primului Razboi Mondial, izbucnit in urma cu un secol.
“Era o vara frumoasa” si nimeni nu si-ar fi imaginat drama prin care va trece intreaga lume odata cu izbucnirea acestui razboi. In opinia oamenilor, acest conflict era unul usor care urma sa se incheie in cateva luni. “S-a plecat cantand in primul razboi mondial si cu flori, insa foarte repede sentimentele s-au schimbat profund” (dupa cum spune istoricul Viorel Rusu), deoarece razboiul a devenit unul mondial, incheindu-se abia dupa patru ani, in 1918.
“Era o vara extrem de frumoasa, conform marturiilor contemporanilor, si izbucnirea razboiului a fost perceputa ca si o chestie pasagera, adica va fi un razboi scurt, pana la Craciun, se gandeau combatantii si elitele epocii, insa din acea vara nimic nu a mai fost la fel in lume. Pentru ca razboiul a devenit foarte repede unul mondial, a antrenat natiuni de pe toate continentele si unul total, a fost primul in care nu doar combatantii au luptat pe frontul de lupta, foarte important a fost ce s-a intamplat in spatele frontului, in industria de razboi, de aprovizionare, astfel incat femeile au luat locul barbatilor pe acest segment. De aceea spunem ca a fost un razboi total, iar pierderile, sacrifiicile si suferintele au fost imense si au provocat traume atat colective, cat si individuale”, a relatat directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Viorel Rusu.
La un secol de la izbucnirea marii conflagratii, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, a fost vernisata astazi, 3 octombrie, o expozitie care aduce in prim-plan arme, echipamente, medalii si insigne, dar si numeroase documente de genul jurnalelor de front, carti postale ilustrate si fotografii. Piesele expuse provin din colectia Muzeului National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, dar pot fi vazute si bunuri culturale din patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
“Practic, vernisam astazi, aici, o fila din cronica <<marelui razboi>>. Si, prin intermediul armelor, a echipamentelor militare, am incercat sa va expunem si sa puteti sa intelegeti instrumentarul practic, dar si cel simbolic al razboiului, armele si echipamentele militare, dar si aparatul de propaganda care era intretinut de stat, ma refer la cele 83 de insigne, dar si cele prin care statul modern incerca sa faca din fiecare cetatean un soldat si sa-l antreneze pentru a-si da viata pentru patrie”, a punctat curatorul expozitiei, Ovidiu Muntean, seful sectiei “Colectii si Studii Istorice” a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.
Perioada “parcursa” in cadrul expozitiei este cea cuprinsa intre 1914-1916, iar obiectele sunt autentice si provin din zona Ardealului. Expozitia „Rememorand Marele Razboi 1914-2014” poate fi vizitata la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures de pe strada Monetariei 1-3 pana in 28 noiembrie.
Sursa: Camelia Tocaci