Țara Lăpușului este o regiune geografică și etno-culturală românească din partea de nord-vest a depresiunii Transilvaniei, amplasată în depresiunea Lăpușului, pe cursul mijlociu și superior al râului Lăpuș, principalul afluent de dreapta al Someșului. Astăzi ne vom delecta cu unele din evenimentele istorice care au marcat această zonă.
– în 172 dacii liberi din zona Lăpuș intră în conflict cu romanii de la frontieră ucigându-l pe comandantul acestora Marcus Claudius. În această perioadă de conflicte daco-romane se construiește o fortificație în zona deluroasă (a cimitirului), cetatea Lăpușului-dispărută azi.
– în 1070 este atestat documentar râul Lăpuș.
– în 1166 e atestat comitatul Solnoc care va încorpora odată cu expansiunea maghiară și zona Lăpuș-maghiarii se vor așeza în Târgu Lăpuș, Dămăcușeni și pentru exploatarea minereurilor în Băiuț.
– în 1291 este prima atestare documentară a așezării Târgu Lăpuș.
– Alexandru Lăpuşneanu ca domn al Moldovei a stăpânit şi Ţara Lăpuşului – aparţinând Cetăţii Ciceu, cum o făcuse și domnitorul Petru Rareș. În 1552 – Alexandru Lăpuşneanu acordă dreptul de înfiinţare a localităţii Drăghia.
– între 1602 și 1603 mercenarii generalului imperial Basta au pustiit groaznic zona pentru neplata soldelor.
– între Decembrie 1646 și Ianuarie 1647 documentele menționează în regiune o epidemie de ciumă.
– în Iunie 1657 locul a fost teatru de război între trupele poloneze (care au ajuns până în Baia Mare distrugând totul în cale) și trupele loiale lui Gheorghe Rakoczy II conduse de Barcsay.
– în 1661 Țara Lăpușului e pustiită de tătari.
– pe la 1700 Țara Lăpușului devine centru de operațiuni al haiducului Grigore Pintea „Viteazul” răsculat împotriva preluării zonei de autoritățile austriece. Țara Lăpușului vuiește și azi de legende, doine și toponimii (Șatra Pintii, cu referire la masivul Șatra de lângă Târgu Lăpuș).
-în 1803 datorită jafurilor drumul din zona Pietriș spre Baia Mare va primi pază permanentă.
– în toamna anului 1848 au avut loc ciocniri sângeroase între gărzile maghiare din Târgu Lăpuș și detașamentul revoluționarilor români conduși de Atanasie Dâmbu. În Noiembrie au avut loc bătălii importante între trupele guvernamentale maghiare și revoluționari români pe „Pietriș”, la Rohia, Dămăcușeni, satul Cufoaia fiind incendiat.
-la 5 Decembrie 1918 în timp ce Adunarea din centrul orașului adopta hotărârile de la Alba Iulia intervenția Regimentului 39 Debrețin din Ungaria, cu garnizoana la Băiuț a provocat zeci de morți și răniți, o parte a maghiarilor din localitate au intervenit în favoarea românilor pe care i-au găzduit în casele lor, evitându-se un dezastru şi mai mare.
– la 5 Mai 1944 sute de evrei din Târgu Lăpuș și vecinătate au fost duși cu căruțele în ghetoul din Dej apoi la Auschwitz unde majoritatea vor fi exterminați.
– în Octombrie 1944 trupele germane care se retrag spre Carei bombardează cu tunuri antitanc orașul Târgu Lăpuș de pe Pietriș, cu pagube minime însă.
– pe 6 Ianuarie 1953 preotul greco-catolic Atanasie Oniga care reuşise să organizeze o mişcare de revoltă anti-comunistă în Munții Ţibleş, este asasinat de Securitate.
-În anul 1968 localitatea a fost declarată oraş având în componenţă 13 localităţi limitrofe.