Vezi VIDEO
Ace de par, jetoane, zaruri, piepteni sau medalioane confectionate din bucati de os sau corn, dupa o metoda veche de peste 2.000 de ani. Aceasta este provocarea cu care vin cativa muzeografi hunedoreni, care isi propun sa le dezvaluie partea practica a istoriei celor care trec pragul unei expozitii organizate la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Expozitia gazduita de muzeul din Baia Mare a fost adusa de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva si cuprinde aproximativ 30 de artefacte din perioada dacica, piese descoperite in cateva situri dacice din Transilvania si Banat. Totodata, expozitia include un atelier interactiv de prelucrare a osului si a cornului, in care cei interesati pot sa afle cum erau realizate diferite obiecte practice in vremea dacilor.
„Prelucram osul si cornul, diferite obiecte dupa piese antice, dupa piese dacice in primul rand: ace de par, ace de cusut, jetoane pentru jocuri, zaruri, piepteni, corn pentru baut, medalioane, tot felul de piese. Tehnica este destul de minutioasa, in sensul ca e o munca repetitiva, trebuie sa faci mult timp acelasi lucru, prin slefuire si prin aschiere. Nu e o munca foarte dura, foarte grea, dar e minutioasa”, a explicat Marius Barbu, arheolog in cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.
Daca pentru confectionarea unui ac de cusut sunt necesare aproximativ doua ore de munca, pentru obiecte precum zarurile sau manerele trebuie chiar si doua zile pentru ca acestea sa fie functionale. Tehnica de prelucrare a osului si a cornului este foarte rar folosita, insa cativa muzeografi s-au incapatanat sa invete mestesugul vechi de peste 2.000 de ani si astfel, sa le arate si altor pasionati de istorie modul de prelucrare folosit de catre daci.
„A trebuit sa invat singur tehnica asta, pentru ca in prezent nu prea se mai lucreaza osul si cornul, sau oricum nu dupa tehnica antica si atunci am invatat-o in timp. Primele experiente s-au lasat cu degete julite, cu cate un strop de sange, dar incet-incet ne-am obisnuit”, a povestit Marius Barbu.
Din experienta muzeografilor, cei mai receptivi la astfel de ateliere mestesugaresti sunt copiii, carora le place sa invete diferite lucruri noi.
Expozitia cuprinde si un atelier cu piei si blanuri, in care sunt reconstituite principalele etape de prelucrare a acestor materiale.
Expozitia ramane deschisa in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures pana in data de 30 aprilie si poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 8.00 si 16.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda