Vezi VIDEO
O invitatie la zbor, aceasta este provocarea lansata de Aeroclubul Baia Mare. Atractivitatea ofertei creste in cazul tinerilor cu varste intre 16 si 23 de ani, care pot beneficia de gratuitate. Inscrierile pentru cursurile de pilot planor si parasutist au inceput si se pot realiza pana in 8 februarie. Partea teoretica este dublata de cursuri practice, la finalul carora un lucru este garantat de Alin Drobos, instructor de zbor si component in lotul national de acrobatie si distanta cu planorul: „Toti cei care trecut pragul aeroclubului si au facut primul zbor au ramas marcati pe viata, in sensul bun al cuvantului”.
Aeroclubul Baia Mare anunta deschiderea oficiala a perioadei de inscrieri la cursurile teoretice si practice pentru obtinerea licentelor de pilot planor si parasutist. Pentru candidatii cu varstele cuprinse intre 16-23 ani, Aeroclubul Baia Mare ofera gratuitatea cursurilor pentru anumite discipline, in limita locurilor disponibile. Locurile gratuite se ocupa in ordinea mediilor, in urma examenului de finalizare a cursului teoretic.
„Va pot garanta ca primul zbor este de neuitat. Toti cei care trecut pragul aeroclubului si au facut primul zbor au ramas marcati pe viata, in sensul bun al cuvantului. Pe toti i-a prins acest microb. Oricine reuseste sa zboare simte o senzatie placuta si se simte implinit tocmai pentru ca face ceva ce putini alti oameni reusesc. Linistea pe care ti-o ofera zborul si senzatia de libertate pe care o ai in timpul zborului nu se pot compara cu nimic”, a mentionat Alin Drobos, instructor de zbor in cadrul Aeroclubului Baia Mare, cu o experienta de 330 de ore de zbor.
Cursul de pregatire in vederea obtinerii licentei de pilot planor consta in doua module (teorie si practica). Cursul teoretic necesita parcurgerea in minim 60 de ore a noua materii. Modulul practic consta intr-un program de pregatire la sol de minim sapte ore si un program de pregatire in zbor care cuprinde un minim de 10 ore si 25 de minute, totalizand un numar de minim 72 de zboruri.
Cursul de pregatire in vederea obtinerii licentei de parasutism consta in doua module (teorie si practica). Cursul teoretic presupune parcurgerea in minim 42 de ore a sapte materii. Modulul practic consta intr-un program de pregatire la sol de minim 12 ore si un program de pregatire in salt care cuprinde un minim de 25 de salturi.
In urma obtinerii licentei de parasutist, pilot planor, aeroclubul ofera posibilitatea continuarii pregatirii gratuite prin includerea in loturile judetene. Pregatirea in cadrul loturilor judetene se axeaza pe obtinerea de performante in cadrul sporturilor aeronautice specifice fiecarei discipline si de aceea se supune unui proces de selectie permanent.
„Cei mai multi vin sa zboare la aeroclub pentru a vedea cum este, pentru a incerca o alta experienta. Multi urmeaza aceste cursuri din dorinta de a-si construi o cariera in aviatie. De asemenea, cei care trec de primul an de zbor si poseda anumite calitati pot participa la diferite concursuri – de acrobatie si distanta cu planorul, respectiv de salt cu parasuta – aterizare la punct fix”, a mentionat pentru eMaramures Alin Drobos, component al lotului national de acrobatie si distanta cu planorul. Este vicecampionul Romaniei la categoria distanta, juniori, in Campionatul National din 2011.
Inscrierile au inceput in 8 ianuarie si se pot face pana in 8 februarie. Dupa finalizarea inscrierilor, aeroclubul isi va face o planificare a cursurilor teoretice si de pregatire fizica care vor fi trimise pentru aprobare pana la data de 13 februarie.
Cursurile teoretice si de pregatire fizica specifice se vor efectua in perioada 18 februarie – 14 aprilie.
Detaliile se pot obtine la sediul aeroclubului de pe strada Garii nr. 6 sau la unul din numerele de telefon: 0744-601969 (Cristina Stenczel, pentru cursurile de parasutism) si 0745-035697 (Mircea Sasaran, pentru cursurile de pilot planor).
Sursa: Ramona-Ioana Pop