Operele de fictiune reprezinta genul literar care solicita cel mai mult capacitatea intelectuala a cititorilor, permitandu-le astfel sa recunoasca mai bine gandurile si emotiilor altora, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani. Lecturarea operelor de fictiune ajuta la detectarea zambetelor false de cele adevarate, la detectarea confortului unei persoane, precum si evaluarea emotiilor prietenilor si a membrilor familiei, arata autorii studiului, publicat in revista americana Science. Potrivit acestora, este vorba despre un proces mintal esential, care permite dezvoltarea unei retele de actiuni complexe in societatea umana, definita in stiintele cognitive ca „teorie a mintii”.
In cadrul acestei cercetari, Emanuele Castano, profesor de psihologie la New School for Social Research, din New York, si studentul sau, David Comer Kidd, au realizat o serie de cinci experimente in cadrul carora le-au cerut participantilor sa citeasca opere de fictiune literara, de fictiune populara si non-fictiune.
Dupa aceste lecturi, ceretatorii au evaluat procesele cognitive ale participantilor permitandu-le acestora sa atribuie o stare mintala, o emotie sau o intentie unei alte persoane. Acestia au luat parte la anumite teste bine stabilite, printre care citirea gandurilor celorlalti, privindu-i in ochi. Pentru acest test, autorii le-au prezentat participantilor fotografii alb-negru cu ochii unor persoane, precum si fotografii cu diverse expresii ale unor oameni, cerandu-le sa descrie emotiile si gandurile acestora.
Cele cinci experimente pe care autorii le-au realizat au aratat ca participantii care au citit opere de fictiune literara s-au descurcat mai bine la aceste teste spre deosebire de ceilalti. Studiul a scos la iveala ca factorul determinant pentru capacitatea oamenilor de a patrunde in sufletul altor persoane reiese din calitatea operelor de fictiune, care abordeaza diferite subiecte complexe. Autorii au explicat ca lecturarea cartilor de fictiune il solicita mai mult pe cititor din punct de vedere intelectual, trezindu-i gandurile creative, spre deosebire de fictiunea populara.
„La fel ca in realitate, lumile descrise in fictiunea literara sunt pline de personaje complexe ale caror vieti interioare sunt greu de perceput si se cere un efort intelectual”, subliniaza cercetatorii.
Sursa: Mediafax