Legea care interzice bugetarilor sa cumuleze salariul cu pensia, daca aceasta depaseste 1.693 de lei net, a avut in Maramures impact zero. Doar 10 salariati au renuntat la pensie, desi in cauza au fost depistati 69. Institutia care are atributii de verificari in acest sens, Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures, a demarat controlul celor in cazul carora ar exista suspiciunea ca incalca legea si ca au dat declaratii false.
Doar 10 maramureseni (unul de la Remin, unul de la Sistemul de Gospodarire a Apelor, doi din invatamant, doi din Episcopia Greco-Catolica si cinci din sanatate) au renuntat la pensii pentru a-si pastra salariile de la stat. Conform Legii 229/2009, bugetarii care primesc si pensie de la stat, iar aceasta depaseste 1.693 de lei net (salariul mediu net pe economie), trebuie sa renunte fie la pensie, fie la salariu.
Singurii exceptati de la aceasta lege sunt… ati ghicit, cei care au facut-o. Respectiv, politicienii, alesii. Practic, textul legii nu ii prevede pe parlamentari si alesii locali (primari, viceprimari, consilieri locali, presedintii consiliilor judetene, vicepresedintii consiliilor judetene, consilierii judeteni).
“Aceste persoane nu sunt exceptate de la lege, pur si simplu legea nu face nicio referire la ei”, a explicat directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures, Vasile Ghise, care a recunoscut ca a primit de la nivel central o nota de aplicare a legii care mentioneaza special acest lucru.
Exceptandu-i pe cei care s-au ales singuri (viceprimarii sau vicepresedintii consiliilor judetene nu sunt alesi de popor, ci de reprezentantii forului respectiv), seful CJP Maramures spune ca, din datele institutiei in judet, exista 69 de persoane platite din bugetul de stat care incaseaza si pensii de peste 1.693 de lei net. 10 dintre ei au renuntat la pensii, ceilalti 59…
“Lista cu cei 59 de salariati care nu si-au depus solicitarea de renuntare la pensie am trimis-o Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures, pentru ca noi nu avem atributiuni de control. Legea prevede ca institutia, societatea sau regia in care statul are o participatie majoritara trebuie sa solicite angajatilor sa dea o declaratie pe proprie raspundere prin care acesta mentioneaza daca primeste si pensie de la stat si care este cuantumul acesteia”, a explicat Ghise.
Directorul ITM Maramures, Delia Tarlea, a mentionat ca a primit de la CJP Maramures o lista care contine “peste 50 de persoane” despre care exista suspiciuni ca au incalcat legea. “Am demarat deja operatiunea de control, insa va mai dura ceva timp pana cand vom avea rezultatele, pentru ca acest control este unul paralel, care vizeaza mai multe aspecte, nu doar acesta, al cumului pensiei cu salariul. Dar vom face publice rezultatele”, a promis Tarlea. Amenda prevazuta de lege pentru cei care o incalca este cuprinsa intre 2.500 de lei si 5.000 de lei.
Sursa: Catalin Vischi