Vezi VIDEO
Peste 100 de detinuti din intreaga tara au fost pusi in libertate, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a Codului de Procedura Penala. La Penitenciarul Baia Mare s-a constatat ca in 20 de cazuri poate fi aplicata legea penala mai favorabila persoanelor private de libertate. Deocamdata doar un detinut de la penitenciarul baimarean a fost eliberat ca urmare a noilor prevederi legale, iar instantele competente se vor pronunta in zilele urmatoare si in cazul celorlalte persoane.
Instantele de judecata au dispus, in cursul zilei de sambata, 1 februarie, punerea in libertate a 122 persoane aflate in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ca urmare a aplicarii prevederilor legale din noul Cod Penal si ale noului Cod de Procedura Penala. De asemenea, pentru 176 de detinuti a fost inlocuita pedeapsa inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie.
La nivelul Penitenciarului Baia Mare a fost constituita o comisie care a analizat cazurile in care ar putea fi aplicate noile prevederi, fiind inaintate 20 de propuneri catre instantele de judecata.
„In conformitate cu prevederile HG 836/31.10 2013, la nivelul Penitenciarului Baia Mare s-a constituit o comisie de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile, formata din reprezentanti ai Curtii de Apel Cluj, ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj si ai Penitenciarului Baia Mare. Comisia a constatat posibilitatea aplicarii penale mai favorabile in 20 de cazuri, transmitand in acest sens 20 de propuneri catre instantele competente, sa hotarasca in cazurile respective”, a declarat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Baia Mare, Andreea Netedu.
De altfel, in 1 februarie, un detinut de la penitenciarul baimarean a fost eliberat mai repede, conform noului cod penal. „Pana la aceasta data avem o persoana care a fost pusa in libertate, care a avut termen la 1 februarie. Persoana respectiva a fost condamnata pentru o infractiune prevazuta de Ordonanta de Urgenta 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice. Initial a avut o condamnare de 3 ani si 2 luni, iar in urma intrarii in vigoare a noului cod penal, cuantumul pedepsei s-a modificat la un an si 8 luni, perioada pe care persoana privata de libertate a executat-o”, a mai spus Andreea Netedu.
Instantele de judecata urmeaza sa se pronunte in perioada urmatoare si in celelalte cazuri. Cele doua coduri aduc modificari in privinta arestului la domiciliu, in privinta cailor de atac, precum si pedepse mai blande pentru infractorii primari si mult mai aspre pentru cei care comit concurs de infractiuni si recidivisti.
Sursa: Camelia Tocaci