Vezi VIDEO
Inceputul lunii iulie a adus modificari substantiale in domeniul asigurarilor locuintelor. Astfel, cetatenii vor putea sa incheie o asigurare facultativa pentru locuinta proprie doar dupa ce vor incheia asigurarea obligatorie. Asiguratorii din Maramures spun ca acestea lipsesc cu desavarsire si, in cazul asigurarilor facultative, mai putin de un sfert din populatia judetului are asa ceva.
„Referitor la asigurarile de locuinte facultative este un obiectiv de atins, iar asigurarile obligatorii, in Maramures lipsesc cu desavarsire datorita faptului ca si pana acum a fost lege dar nu aplicata. Din 9 iulie s-a dat o ordonanta de Guvern si o noua lege de promovare si de obligativitate a asigurarilor de raspundere civila obligatorie impusa de lege”, a declarat Vasile Crisan, broker de asigurari.
O asigurare obligatorie costa 10 sau 20 de euro, in functie de suma pentru care doresti sa-si asiguri locuinta iar suma cu care esti despagubit in cazul unei catastrofe este intre 10.000 sau 20.000 de euro. Brokerul de asigurari spune ca astfel de asigurari ar fi fost mai mult decat benefice pentru locuitorii judetului care in ultima perioada s-au confruntat cu grave inundatii.
„Putem spune ca in Maramures undeva la un 20% daca au asigurare obligatorie facuta. Deci in permanenta la cine spui obligatoriu si asigurarea obligatorie de 20 de euro sau de 10 euro spune, domnule io nu mi-o fac ca la mine nu-s inundatii, n-o sa fie cutremur, n-o sa fie alunecari de teren. Dar sa nu uitam, in urma cu vreo o luna, in zonele unde am zis ca nu se poate, ca nu va fi inundatie niciodata, in Valea Chioarului, in Miresu Mare, a inundat si a intrat apa in casele oamenilor. Toti atunci pleaca automat la primarie si spun: <<Da-mi, domnule primar>> dar de unde sa le dea primarul? Daca aveau o asigurare obligatorie, PAD-ul asa cum ii zice, de 10 sau de 20 de euro, in baza celor 20 de euro intra in despagubire de 20.000 de euro, putea sa-si refaca casa, putea sa-si refaca gardurile, putea sa-si refaca gospodaria dupa cum a fost inainte”, mai spune Vasile Crisan.
Conform Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuinte care nu incheie asigurarea impotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionati, de primari sau persoanele imputernicite de catre acestia, cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.
Sursa: Ana Pop