Vezi VIDEO
Legea 123 din 2008 era menita sa aduca o oarecare ordine in ceea ce priveste alimentatia copiilor. Astfel, chipsurile, bauturile carbogazoase, alimentele vrac, inghetata si orice produse de tip fast food au fost interzise de la comercializare in curtea scolilor. Legea, insa, nu se refera si la chioscurile situate in apropierea institutiilor de invatamant, unde patronii pot sa vanda oricare dintre produsele interzise prin lege.
Comercializarea alimentelor nesanatoase este interzisa in curtea scolilor. Cu toate acestea, acest lucru e posibil, se pare, in apropierea institutiilor de invatamant. Cele mai multe dintre scolile din orase au in incinta un chiosc de unde elevii pot sa-si cumpere in pauza produse sanatoase, dar, la doar cativa metri de scoala, ei pot la fel de bine sa-si cumpere… un hamburger „satios” si plin de calorii.
Prin urmare, in situatia in care scoala nu are lacat pe poarta, copiii pot sa iasa din curtea scolii si sa aleaga dintre „bunatatile” posibile si nepermise de lege aflate la chioscul vecin.
Conform legii 123, alimentele ce contin peste 15 grame de zaharuri la 100 de grame de produs, cele care contin peste 20 de grame de grasime la 100 de grame de produs, cele cu peste 1,5% sare, alimentele vrac ori cele care au peste 300 kcal pe unitatea de vanzare au fost trecute pe lista produselor interzise de la comercializare in aceste unitati de alimentatie.
Din aceasta categorie fac parte prajiturile, bomboanele, hamburgerii, pizza, produsele de patiserie, chipsurile, toate alimentele obtinute prin prajire, biscuitii ori covrigeii sarati, alunele sarate etc. Acestea sunt, insa, printre preferatele copiilor, iar de acest lucru profita comerciantii „de la periferie”.
„Din pacate, din punct de vedere al legislatiei, trebuie sa amintim faptul ca acest lucru se refera doar la unitatile care se afla in incinta, respectiv daca ne aflam la cinci metri de gardul unitatii legea nu se mai poate aplica”, a precizat dr. Calin Man, purtatorul de cuvant al DSP Maramures.
Directia de Sanatate Publica (DSP) Maramures face periodic controale in chioscurile din incinta unitatilor scolare atat pe linia verificarii igienico-sanitare, cat si a tipului de alimente puse la vanazare, dupa cum a mai aratat dr. Calin Man.
„Noi consideram ca, pana in momentul de fata, prin aceste actiuni de verificare am reusit sa eliminam din consumul copiilor in concordanta si cu principiile alimentatiei sanatoase aceste alimente care se gasesc in incinta chioscurilor din unitatile scolare”, a mai spus el.
Masura ministrului sanatatii de acum doi ani a venit ca urmare a cifrrelor tot mai ingrijoratoare in ceea ce priveste obezitatea. Potrivit statisticilor OMS, un roman din patru este obez, iar jumatate dintre ei au probleme cu kilogramele in plus. Tendinta de crestere a cifrelor este mai mare la copii, aceleasi statistici aratand ca circa 70 la suta dintre copii sunt obezi, procentul fiind in continua crestere.
Numai ca, se pare, masura e aplicata doar pe jumatate, iar riscul de crestere a numarului copiilor obezi va fi in continuare din ce in ce mai mare.
Sursa: Angela Sabau