Guvernul a aprobat, miercuri, Ordonanta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate, actul normativ prevazand si sanctiuni viitoare pentru institutiile de invatamant care scolarizeaza fara autorizare.
Potrivit actului normativ, au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de catre stat, care atesta finalizarea studiilor, absolventii inmatriculati anterior inceperii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevazute in Legea educatiei nationale 1/2011, la institutii de invatamant superior acreditate si care au fost inmatriculati, dupa caz: la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in spatii neautorizate; la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata; peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata; la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii; la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate.
De asemenea, sunt recunoscute si diplomele absolventilor inmatriculati la programe de studii autorizate sau acreditate organizate la forma de invatamant ID si care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii intr-un singur an.
MECS aproba, in termen de 30 de zile de la solicitarea institutiei de invatamant superior acreditate, numarul de formulare tipizate necesare pentru absolventii care se incadreaza in criteriile prevazute de ordonanta aprobata miercuri.
Potrivit actului normativ, institutiile de invatamant superior care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata sunt sanctionate cu o amenda egala cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate, pentru numarul de studenti inmatriculati peste capacitatea de scolarizare aprobata pentru respectivul program de studii.
Aceleasi sanctiuni sunt prevazute pentru institutiile de invatamant superior care au scolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat.
Nerecunoasterea validitatii diplomelor eliberate de catre institutiile de invatamant superior acreditate, de catre orice persoana fizica sau juridica in procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.
Ministerul Educatiei este imputernicit sa constate depasirea capacitatii maxime de scolarizare ori scolarizarea la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate si sa stabileasca amenzile. Scolarizarea si inmatricularea de studenti cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare sau privind depasirea capacitatii de scolarizare aprobate se sanctioneaza astfel: programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii; universitatea intra in lichidare si se fac demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe de studii universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin 2 ani universitari consecutivi.
Sanctiunile se aplica pentru fapte savarsite incepand cu anul universitar 2015 – 2016.
Totodata, anual, in termen de 6 luni de la inceperea fiecarui an universitar, institutiile de invatamant superior transmit MECS tabele nominale cu toti studentii inmatriculati la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de invatamant, limba de predare, locatie geografica.
MECS, pe baza tabelelor inaintate, face verificari ca fiecare student sa fie inmatriculat legal.
Sursa: Mediafax