Vezi VIDEO
Mai multi alesi locali cu pensii “nesimtite”, dupa cum le-a numit premierul Emil Boc, continua sa cumuleze salariul de la stat cu pensia, incalcand legea. Pentru a-si pastra si pensiile si salariile, acestia interpreteaza legea in avantajul lor, beneficiaza de imunitatea oferita de catre cei platiti sa ii controleze si se prevaleaza de tot felul de termeni juridici, desi o decizie a Curtii Constitutionale explica extrem de clar cine sunt cei exceptati. Iar alesii locali nu sunt. La solicitarile directorilor din teritoriu, Casa Nationala de Pensii a cerut Ministerului Muncii lamurirea situatiei alesilor locali, insa nu a primit niciun raspuns. Nicio instutie a statului nu vrea sa isi asume in scris o dispozitie care incalca legea, declarandu-i pe alesii locali “exclusi de la prevederile legii”. Pe o lista care ne-a parvenit de la surse administrative, figureaza mai multi alesi din Maramures, toti unul si unul.
Emil Marinescu – vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Istvan Ludescher – viceprimarul Baii Mari, Eugenia Godja – primarul municipiului Sighetu Marmatiei, consilierul judetean Edit Capusan (UDMR) sau consilierul local Simion Iuga din Viseu de Sus sunt cativa dintre cei care continua sa cumuleze salariul cu pensia de la stat, contrar Legii 329/2009.
Pe lista cu persoanele asupra carora planeaza “suspiciuni serioase asupra incalcarii legii”, conform datelor existente in arhivele unor institutii ale statului, si care ne-a parvenit din surse administrative, mai figureaza zeci de sefi sau angajati din sistemul de sanatate publica (spitale, Colegiul Medicilor, Casa de Asigurari de Sanatate), invatamant, institutii de cultura si centre bugetare.
Premierul Boc le-a dat o lovitura alesilor fara sa gandeasca efectele
Conform legii, orice salariat platit din bugetul public care primeste o pensie mai mare decat salariul mediu net pe economie, respectiv 1.693 de lei, trebuie sa renunte fie la pensie, fie la salariu. Ulterior, dupa cresterea salariului mediu net pe economie, suma a fost crescuta la 1.836 de lei.
Chiar dupa aparitia legii, “discutabila, ca si oricare lege aparuta in Romania”, dupa cum a afirmat vicepresedintele CJ Maramures, Emil Marinescu, un grup de 101 parlamentari au cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte in privinta constitutionalitatii legii. In 4 noiembrie 2009, prin Decizia nr. 1414, Curtea Constitutionala a decis ca legea “este constitutionala in masura in care prevederile capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie” si ca ea este “definitiva si general obligatorie”.
Dupa aceasta decizie se ascund alesii locali, care continua sa cumuleze salariile (sau indemnizatiile, dupa caz) cu pensiile mari. Insa comit o ilegalitate, pentru ca in Constitutia Romaniei se “stabileste expres” doar durata mandatelor unor anumiti demnitari, in care nu sunt inclusi si ei. Respectiv, Constitutia stabileste expres doar durata mandatelor presedintelui Romaniei, membrilor guvernului, deputatilor si senatorilor, membrilor Curtii Constitutionale si membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
Viceprimarul Ludescher, angajat al Consiliului Local Baia Mare
Istvan Ludescher, care in declaratia de avere a scris cu propria sa mana ca este “angajat la Primaria Baia Mare”, a incasat de la stat in ultimul an fiscal peste 60.000 de lei (37.916 lei, 24.000 de lei din pensie si 1.700 de lei de la o asociatie agricola privata din Carei).
Secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad, a spus ca Ludescher este platit pe statul de plata, dar nu are contract de munca. Potrivit declaratiei acesteia, viceprimarul este platit in baza unei hotarari de consiliu local. “El nu are nici fisa postului… Sunt numiti prin hotarare de c onsiliu, incadrrat ca salariu conform legii de retribuire a lor (cu indemnizatia aceea fixa) si atributiile sunt fixate prin dispozitia primarului, prin delegare, conform legii”, a explicat Brad.
Secretarul Primariei Baia Mare a declarat ca si-a pus si ea aceasta intrebare atunci cand a aparut legea, insa “fiind alesi, la ei nu se aplica”. Apoi a incheiat explicatiile: “Da’ mi-ati dat si mie o tema de casa”. In schimb, viceprimarul Ludescher a precizat senin: “Eu nu sunt pe o functie numita, ci aleasa, de demnitar. Daca esti numit nu se aplica interdictia cumularii salariului cu pensia. Eu m-am interesat si nu ma incadrez”, a declarat Ludescher. El spune ca nu are contract individual de munca si ca si-a trecut in declaratia de avere ca este angajat la Primarie pentru ca primeste indemnizatie.
Emil Marinescu a studiat legea din scoarta in scoarta
Emil Marinescu (48 de ani) acumuleaza anual, conform ultimei declaratii de avere, 75.705 lei (50.753 lei din salariul de la CJ Maramures si 24.952 lei din pensie). Relaxat, Marinescu sta “cu legea pe masa” – la propriu!, pentru ca si-a pus pe birou un extras printat… pentru orice eventualitate. “Legea respectiva nu se refera la persoanele elective, deci, nici la mine. Nu ma gasesc in cele trei situatii prevazute de lege: nu am contract de munca, raport de serviciu sau act de numire”, a explicat, convins, Marinescu, platit, ca si Ludescher, in baza unei hotarari de consiliu.
Si secretarul CJ Maramures, Dumitru Dumuta, spune ca pentru el e foarte clar ca alesii nu intra sub incidenta legii. “Vicepresedintele CJ nu se incadreaza in niciuna dintre cele trei categorii: nu are contract individual de munca, nu are o numire si nu are un raport de serviciu. Isi exercita atributiile in baza unui mandat ales”, a spus Dumuta.
La scurt timp, insa, secretarul forului administrativ a completat: “Aceasta e doar o interpretare pe care eu o dau legii. Dumnevoastra puteti avea o alta interpretare. Toate atributiile privind constatarea incompatibilitatii si a conflictului de interese revin Agentiei Nationale de Integritate, care se poate autosesiza, in baza declaratiilor de avere sau de interese, ca urmare a unor materiale de presa sau poate fi sesizata de orice persoana fizica sau juridica”, a spus Dumuta.
Alesii locali continua sa capuseze bugetul statului
Edit Reka Capusan a acumulat in ultimul an fiscal, conform propriei declaratii de avere, 6.500 de lei ca indemnizatie de sedinta de la CJ Maramures, 27.149 de lei de la Spitalul Boli Infectioase, 3.645 de lei ca indemnizatie de sedinta de la CAS Maramures si 17.304 lei din pensie – surse administrative au explicat introducerea lui Capusan pe “lista neagra” din postura de bugetar platit de la trei institutii de stat (CAS, Spital si Casa Judeteana de Pensii) si nu prin prisma faptului ca este consilier judetean.
Primarul municipiului Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja, figureaza si ea pe lista celor a caror pensie depaseste salariul mediu pe economie si e cumulata cu salariul platit tot din bugetul public. In ultima declaratie de avere, Godja a mentionat ca a cumulat urmatoarele venituri: 32.000 de lei din salariul de primar, 23.384 de lei din pensie, 30.000 de lei din salariul de profesoara la o institutie de invatamant privata.
Sursa: Catalin Vischi