In urma cu cateva zile, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea laptelui si a produselor lactate, prin care reglementeaza sectorul laptelui si a produselor lactate, a preparatelor pe baza de lapte si a celor ce au ca materie prima produse obtinute din lapte si creeaza cadrul juridic in ceea ce priveste, prezentarea produselor si comercializarea acestora.
Noua lege prevede pedepse aspre pentru comerciantii care eticheteaza in mod eronat produsele lactate comercializate dar si pentru cei care nu respecta standardele de procesare si de depozitare a produselor. In cele ce urmeaza, va redam continutul legii:
(1) Inscrierea in Registrul Laptelui se face cu cel putin 30 zile lucratoare inaintea inceperii comercializarii laptelui de consum sau a produselor lactate.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul procesarii laptelui crud si productiei laptelui de consum si a produselor lactate, destinate comercializarii, inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi, inscriu produsele in Registrul Laptelui, in termen de 60 zile lucratoare. Laptele de consum, produsele lactate si ambalajele aflate in stoc inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi pot fi comercializate cu elementele de identificare marcate initial, pana la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 7. Pentru inscrierea in Registrul Laptelui operatorii economici transmit la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, urmatoarele informatii:
a) numele agentului economic
b) numarul autorizatia sanitara veterinara de functionare emisa de ANSVSA
c) numele produsului
Art. 8. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termen de 15 zile lucratoare de la primirea informatiilor prevazute la art.7, inscrie laptele sau produsul lactat in Registrul Laptelui si comunica operatorlui economic numarul de inregistrare in Registrul Laptelui.
Art. 9. (1). In urma inscrierii, operatorul economic este obligat sa inscriptioneze numarul de inregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului.
(2) Numarul de inregistrare se inscrie in centrul unui dreptunghi, alb-rosu, precedat de sintagma Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Art. 10.(1) Fabricarea si ambalarea produselor pe baza de lapte cu adaos de grasimi vegetale se proceseaza in partida separata fata de lapte si produse lactate.
(2) Produsele pe baza de lapte cu adaos de grasimi vegetale se comercializeaza intr-un spatiu bine delimitat fata de lapte si produse lactate, cu atentionare explicita catre cumparator a continutului acestor produse. Aceleasi prevederi se vor aplica si vanzarii produselor baza de lapte cu adaos de grasimi vegetale comercializate vrac, precum si mancarurilor, produselor de patiserie si pizzerie, fast-food, cofetarie, a produselor culinare din alimentatia publica.
(3) Se interzice folosirea denumirii de Lapte sau Produs Lactat, pentru produsele care nu se incadreaza in conditiile definitiilor din prezenta lege.
(4) Se interzice folosirea denumirii de Lapte sau Produs Lactat, asa cum este definit prin prezenta lege, pe eticheta produselor finite, inclusiv mancaruri, produse de patiserie si pizzerie, fast-food, cofetarie, produse culinare din alimentatia publica, care nu au in compozitia lor ingrediente ce se incadreaza in definitiile laptelui si a produselor lactate. In cazul in care produsul finit contine amestecuri de lapte si produse lactate cu, produse pe baza de lapte cu adaos de grasimi vegetale, se va mentiona pe eticheta procentul fiecaruia dintre cele doua categorii de produse.
Art.11. Produsele alimentare definite in prezenta lege, ce au in compozitie ca ingrediente grasimi vegetale se eticheteaza explicit cu privire la existenta acestora in produs. La punctele de vanzare a acestora se vor atentiona consumatorii cu privire la existenta si denumirea produsului alimentar propus spre vanzare.
Art. 12. (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii:
a) nerespectarea prevederilor art. 2;
b) nerespectarea prevederilor art.10 alin. (2);
c) nerespectarea prevederilor art.10 alin.(3);
d) nerespectarea prevederilor art.10 alin.(4);
e) nerespectarea prevederilor art.11;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum si cu sanctiunea contraventionala suplimentara de confiscare a produselor si suspendarea autorizatiei de prelucrare-productie-comercializare pentru o perioada de 45 de zile, pentru fapta prevazuta la lit.a;
b) cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum si cu sanctiunea contraventionala suplimentara de confiscare a produselor, pentru fapta prevazuta la lit.b;
c) cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum si cu sanctiunea contraventionala suplimentara de suspendare a autorizatiei de prelucrare/productie/comercializare pentru o perioada de 45 zile, cu obligatia inscrierii in Registrul Laptelui in aceasta perioada, pentru fapta prevazuta la lit.c;
d) cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum si cu sanctiunea contraventionala suplimentara de confiscare a produselor, pentru fapta prevazuta la lit.d;
e) cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum si cu sanctiunea contraventionala suplimentara de suspendare a autorizatiei de prelucrare/productie pentru o perioada de 30 zile, pentru fapta prevazuta la lit.e;
(3) Repetabilitatea uneia dintre contraventiile prevazute la alin.(1) conduce la anularea autorizatiei de prelucrare/productie/comercializare a operatorului economic, precum si interzicerea desfasurarii activitatii pentru care operatorul a fost sanctionat contraventional pentru o perioada de 10 ani.
(4) Interdictia specifica prevazuta la alin. (3) se aplica si asociatului / actionarului / administratorului pentru activitatile economice ce urmeaza a fi desfasurate de la data constatarii contraventiei in orice alte forme de organizare juridica.