Noul proiect de lege a pensiilor va aduce schimbari in ce priveste calculul pensiilor anticipate partial. Daca in prezent se fac calcule complicate pentru stabilirea veniturilor celor care pleaca in pensie inainte de impliniraea varstei legale, de anul viitor functionarii Casei de Pensii Maramures nu vor avea atat batai de cap. In schimb, durerile de cap se vor muta la cei care vor sa se pensioneze anticipat, pentru ca legea ii va dezavantaja.
Actul normativ care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011 simplifica modul de calcul, insa ii defavorizaeaza pe cei care au muncit o perioada mai indelungata peste stagiul complet de cotizare. Functionarii Casei de Pensii Maramures au aratat ca dupa noua metoda de calcul multi angajati, in momentul pensionarii anticipate, s-ar putea sa piarda chiar si jumatate din banii pe care i-ar incasa daca s-ar retrage din campul muncii dupa legea in vigoare.
Pensii pentru contributii pe cel putin 12 ani si 6 luni
In prezent, stagiul minim de cotizare este de 12 ani si 6 luni. Asta inseamna ca la varsta de 63 de ani si 9 luni de ani, daca o persoana a muncit cel putin aceasta perioada de timp se poate pensiona la limita de varsta.
Stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 6 luni la barbati si de 27 de ani si 6 luni la femei. Aceasta diferenta dintre stagiul minim si cel complet de cotizare creeaza o diferenta la cunatumul pensiei.
Femeile se pot pensiona acum la implinirea varstei de 58 de ani si 9 luni, iar barbatii 63 de ani si 9 luni, conditia fiind sa aiba stagiul de cotizare minim, de 12 ani si 6 luni.
Pensii injumatatite dupa noua lege
Directorul adjunct al Casei de Pensii Maramures, Gavril Cherhat, a declarat ca, potrivit proiectului de lege, pensiile anticipate vor fi calculate mult mai simplu. El a explicat ca ”procentul de penalitate va fi acelasi pentru toti cei care doresc sa se pensioneze anticipat, si anume de 0,75% pentru fiecare luna ramansa pana la varsta de pensionare”.
Oficialul Casei de Pensii Maramures a aratat ca acest procent ii va dezavantaja pe cei care au o perioada de cotizare apropiata de 10 ani in plus la stagiul complet de cotizare, deoarece dupa un calcul simplu penalitatea de 0,75% le va injumatati pensia.
El a aratat ca si in prezent, dar si pe viitor, persoanele care au stagiul complet de cotizare inainte de implinirea varstei de pensionare pot face o cerere de pensionare anticipata partial, insa in acest caz se aplica o penalitate. Modificarea acestui procent este responsabil de reducerea veniturilor pentru cei care vor recurge la aceasta metoda incepand de anul viitor.
Varsta de pensionare creste de la an la an
Actuala lege prevede ca varsta de pensionare sa creasca constant, astfel ca in 2015, stagiul minim de cotizare va fi pentru femei de 15 ani, iar stagiul complet va fi de 30 de ani, in timp ce varsta de pensionare va creste la 60 de ani la femei, in timp ce la barbati, stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, iar stagiul complet, de 35 de ani.
Varsta de pensionare va fi de 65 de ani. Pentru femei, insa, varsta de pensionare va creste in continuare, ajungand in anul 2030 la aceeasi ca si la barbati, de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare va urca la 35 de ani.
Sursa: Angela Sabau