Executivul a adoptat azi, 20 mai, sapte principii care vor sta la baza proiectului de lege privind sistemul de pensii publice, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010, a anuntat premierul Emil Boc, dupa sedinta de guvern. El a explicat ca persoanele care au un salariu mai mare si contribuie cu o suma mai ridicata la bugetul de pensii, vor avea o pensie mai mare la batranete.
„La fel cum dorim sa avem in Romania o lege unitara a salarizarii tuturor persoanelor platite din bani publici, tot asa vom avea o lege unitara a pensiilor publice. Cel mai important pas pe care l-am facut astazi (miercuri – n.r) este ca vom avea o singura lege a pensiilor publice. Asta inseamna ca toti vor fi egali in fata legii si mai ales, prin stabilirea principiului contributivitatii, fiecare va primi, in aceasta tara, pe masura contributiei pe care o va avea la fondul de pensie”, a afirmat premierul Emil Boc.
El a spus ca prin aceasta lege se doreste realizarea unui un act de justitie si in sistemul de pensii, obiectivul Guvernului fiind de a finaliza acest proiect de lege in cursul acestui an, astfel incat legea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.
Cele sapte principii adoptate vizeaza unicitatea, obligativitatea, contributivitatea, egalitatea de tratament, repartitia, solidaritatea sociala si autonomia. Guvernul nu a inclus principiul ocupational pentru a nu da impresia ca se incearca gasirea unei brese prin care sa fie reintroduse prin usa din dos actualele legi speciale, a evidentiat Emil Boc.
Principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul public de pensii, propune existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care fac venituri din castigurile salariale. Pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii.
Persoanele fizice si juridice au obligatia, conform principiului obligativitatii, sa participe la sistemul public, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor.
Fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice, participante la sistemul public de pensii. Participantii la sistemul public, contribuabili si beneficiari, se vor bucura de un tratament egal, nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege. Acest al patrulea principiu sustine ideea ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii. Fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public.
Noua lege introduce principiul solidaritatii sociale conform caruia participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale prevazute de lege. Sistemul public de pensii va avea o administrate autonoma prin folosirea unor case de asigurari.
Sursa: Agerpres