Persoanele care nu platesc contributia la sanatate primesc servicii medicale doar in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al bolilor infectioase si al celor din Programul national de imunizari, in cadrul unui pachet minimal de servicii stabilit prin contract, potrivit proiectului Legii sanatatii, care a fost pus azi, 28 decembrie, in dezbatere publica. In acesta se precizeaza ca nerespectarea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate duce la diminuarea pachetului de servicii de baza la trei luni de la ultima plata a contributiei.
Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate in conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare, se mai arata in proiectul de act normativ.
Veniturile asupra carora se calculeaza contributia de asigurari sociale de sanatate sunt cele definite in cuprinsul Codului fiscal. Acestea reprezinta: veniturile din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente; veniturile din activitati independente; veniturile din agricultura; veniturile din cedarea folosintei bunurilor; veniturile din investitii; veniturile din premii si din jocuri de noroc; veniturile din alte surse, cu exceptia veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, dobanzi si veniturile din pensii care depasesc 740 de lei.
Persoanele cu veniturile lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata au obligatia platii contributiei calculate la acest nivel.
Persoanele care nu realizeaza venituri si care nu se incadreaza in categoriile care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, dar care au obligatia sa se asigure, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Potrivit proiectului, exista mai multe categorii de persoane considerate asigurate, plata contributiei provenind din diverse surse legale, printre care bugetul de stat, angajatori, fondul de somaj. Este vorba despre sotul, sotia sau parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cei care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale si cei care afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, respectiv pana la trei ani in cazul copilului cu handicap sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si sapte ani. Persoana care are in intretinere o astfel de persoana are obligatia platii contributiei de 5,5 la suta calculata la jumatate din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
De asemenea, in aceeasi categorie intra pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj, cele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv, precum si cele care se afla in executarea masurilor prevazute la articolele 105, 113 si 114 din Codul penal, respectiv cele care se afla in perioada de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate, daca nu au venituri.
Sunt considerate asigurate si persoanele care fac parte dintr-o familie ce are dreptul la ajutor social potrivit Legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, precum si cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii si sunt cazati in centrele special amenajate potrivit legi, cetatenii romani care sunt victime ale traficului de persoane pentru o perioada de cel mult 12 luni, daca nu au venituri, personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat in evidenta Secretariatului de Stat pentru Culte, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse, tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii 416/2001.
Sursa: Mediafax