Vezi VIDEO
O echipa din Ministerul Sanatatii, condusa de secretarul de stat Florian Bodog, s-a intalnit astazi, 12 iulie, in Baia Mare, cu reprezentantii autoritatilor sanitare din Maramures si cu profesionisti din sistem pentru a dezbate modul in care va fi elaborta noua lege a sanatatii. De asemenea, pe parcursul zilei in municipiul resedinta de judet a avut loc si o caravana de informare a cetatenilor in legatura cu modificarile pe care o sa le aduca actul normativ.
Chirurgul oradean Florian Bodog, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat ca noua Lege a sanatatii garanteaza utilizarea fondurilor numai in asigurarea sistemului de sanatate si elimina centralizearea excesiva care exista acum la nivelul CAS-urilor, acestea urmand sa devina regionale.
Conducerea Ministerului Sanatatii e convinsa ca personalul CAS care nu va fi retinut in structurile regionale, va fi absorbit de nou createle case de asigurari de sanatate private. Secretarul de stat a precizat si care este cea mai imporanta noutate a proiectului legislativ.
“Ce aduce nou din punct de vedere al finantarii – aceasta este o noutate absoluta si un lucru bun pentru sistemul de urgenta: si serviciile de ambulanta vor fi finantate de la bugetul de stat, pe principii similare finantarii SMURD-ului si a unitatilor de primire urgenta din Romania. Practic, tot sistemul de urgenta va fi suportat de bugetul de stat”, a precizat Florian Bodog, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Noua lege a sanatatii mai prevede ca spitalele sa nu mai fie unitati bugetare, ci unitati autofinantate, masura luata pentru deblocarea posturilor cauzate de legea care restrictioneaza angajarile in sistem. Cat despre asigurarea sanatatii populatiei, oficialul din Ministerul Sanatatii a precizat ca pachetul de baza contine tot ceea ce este necesar pentru a asigura asistenta medicala pentru orice asigurat.
”Daca avem o asigurare obligatorie, intr-o casa de asigurari regionala, vom putea avea acces la toate serviciile, cu precizarea ca trebuie sa avem indicatie pentru asta. Deci, daca eu doresc sa-mi fac o tomografie computerizata, o doresc eu si nu am indicatie, o platesc. Dar daca este indicata mi se face in cadrul pachetului de baza”, a mai declarat Florian Bodog, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Actul normativ mai introduce principiul solidaritatii, conform caruia beneficiarii de servicii de sanatate trebuie sa contribuie la Fondul National de Sanatate, insa categoriile defavorizate vor fi in continuare scutite de la plata contributiei pentru asigurari de sanatate, aceasta urmand a fi suportata de la bugetul de stat.
Sursa: Catalin Vischi