Modificarile aduse Legii audiovizualului care obliga televiziunile sa difuzeze stiri pozitive si negative in cantitati egale sunt neconstitutionale, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei. Curtea Constitutionala a analizat, in sedinta de miercuri, 9 iulie, sesizarea de neconstitutionalitate a Legii privind completarea art. 28 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, care prevede ca ”programele de stiri ale posturilor de televiziune si radio contin, in pondere egala, stiri cu teme pozitive si, respectiv, negative”.
”In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru”, a precizat CCR.
Deputatul PNL Ioan Ghise, initiator al proiectului, declara, pentru ROMPRES, ca actul sau normativ are ca ”izvor de drept” o reglementare europeana pentru protectia minorilor. In opinia sa, initiativa legislativa nu afecteaza libertatea de expresie, sustinand ca cei care vin cu acest punct de vedere expun de fapt o teorie ”lipsita de fundament”. El explica faptul ca legea pe care a initiat-o alaturi de senatorul PRM Gheorghe Funar nu intra in continutul stirilor.
Proiectul legislativ apartinand senatorului PRM Gheorghe Funar si deputatului PNL Ioan Ghise, care completeaza Legea privind organizarea si functionarea Consiliului National al Audiovizualului, a fost adoptat, pe 25 iunie, in unanimitate, de Senat. Actul normativ initiat de Ghise si Funar a fost respins la Camera Deputatilor, dar a fost adoptat de Senat in calitate de camera decizionala, iar in prezent se afla la promulgare.
Imediat dupa adoptarea legii, reactiile nu au intarziat sa apara. Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale a sustinut ca proiectul de lege instituie o limitare inacceptabila a libertatii de expresie si editoriale in domeniul audiovizualului si ”reintroduce, dupa 19 ani, cenzura in Romania”.
La randul sau, Agentia de Monitorizare a Presei considera ca proiectul de lege incalca Legea fundamentala a statului roman si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, fiind o ”aberatie legislativa”. Consiliul National al Audiovizualului i-a solicitat, ulterior, presedintelui Romaniei sa nu promulge modificarea adusa la Legea audiovizualului de catre Senat. De asemenea, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a luat act cu neplacuta surpriza de ”adoptarea in Senatul Romaniei a unui proiect legislativ cu profund caracter autoritar”.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult