Vezi VIDEO
In 14 mai 1974 era infiintat primul handbal club din Romania – Handbal Club Minaur Baia Mare. Doua Cupe IHF castigate in 1985 si 1988, doua titluri nationale cucerite in 1998 si 1999, 25 de prezente pe podiumul national in total, cinci trofee ale Cupei Romaniei castigate (inclusiv prima editie, cea din 1978) sunt doar cateva dintre datele care compun palmaresul acestui club.
“Vinovat” de infiintarea acestui club este antrenorul emerit Lascar Pana, care si astazi isi aminteste greutatile prin care a trecut pana sa infiinteze acest club, in conditiile in care, in Romania anilor 1970, nu era voie sa existe monocluburi, ci doar cluburi cu mai multe sectii. Profesorul vorbeste cu mandrie , la mai bine de patru decenii de la acest eveniment, despre importanta Minaurului in lumea sportului baimarean.
“A fost un castig extraordinar pentru handbal si mai ales pentru Baia Mare si Maramures, pentru ca de aici a pornit ambitia ca sportul baimarean sa se ridice si nu intamplator, la un moment dat, bucurestenii au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca Baia Mare este a doua capitala a sportului romanesc. Pe mine m-a bucurat enorm acest lucru, iar celor din Bucuresti le venea greu sa recunoasca acest fapt”, a declarat Lascar Pana.
Performantele nu s-au lasat mult timp asteptate si titlurile au inceput sa isi ocupe locul binemeritat in vitrina clubului baimarean.
“Nu a fost greu pentru ca am avut niste jucatori extraordinar de muncitori si de pasionati, carora le-a placut handbalul si l-au jucat din placere si pasiune nu din ratiuni de ordin financiar. Cred ca acesti jucatori merita toata stima si toate laudele, pentru ca ei si-au sacrificat tineretea in salile de sport pentru Baia Mare si pentru Minaur. Foarte multi dintre ei au ajuns chiar si la nivelul echipei nationale si au scos si acolo rezultate foarte bune. Doi jucatori au fost medaliati la Olimpiada de la Moscova, Boros si Maricel Voinea, iar la Olimpiada de la Los Angeles au fost trei – Maricel Voinea, Boros si Covaciu”, isi aminteste profesorul Pana.
Dupa ani lungi de asteptare, Minaurul a revenit unde ii este locul, pe prima scena handbalistica a Romaniei, luptandu-se, de la egal la egal, pentru suprematie, cu celelalte forte din Liga Nationala.
“La un moment dat Minaurul ajunsese intr-un con de umbra, rezultatele lasau de dorit si s-a intamplat si acea retrogradare, care pe mine personal m-a durut foarte mult. Dupa 39 de ani de Divizia A echipa a retrogradat, dupa alti doi ani a promovat, lucru care nu s-ar fi intamplat daca erau niste oameni care iubeau acest club. Dar asa se intampla in viata. Norocul nostru este ca prin venirea lui Catalin Chereches la primaria Baia Mare sportul a capatat o alta dimensiune. Prima preocupare a primarului, care de mic copil a fost suporter al Minaurului in tribunele salii, s-a indreptat catre handbal, dar nici celelalte sporturi nu au fost neglijate. Este o initiativa extraordinara si trebuie sa ii multumesc atat primarului, cat si Consiliului Local, ca au inteles ce inseamna sportul. Sportul este cel mai mare ambasador al unei tari, iar cand vorbim la nivel mai mic, el este cel mai bun ambasador al unui oras, municipiu sau judet”, a adaugat Lascar Pana.
Pentru multi romani, Minaur este sinonim cu handbalul, cu Baia Mare si cu performanta, astfel ca nu e de mirare ca la fiecare meci al acestei echipe de legenda, intreaga suflare este alaturi de cei sapte baieti care lupta pe semicercuri, chiar daca numele lor s-au schimbat de atatea ori de-a lungul ultimelor patru decenii.
Sursa: Tania Purcaru