Vezi VIDEO
Noi modificari ale legislatiei rutiere vor intra in vigoare de la jumatatea lunii februarie. Acestea se refera in principal la transportul copiilor in autovehicule. Astfel, minorii vor fi asezati doar pe bancheta din spate, utilizandu-se scaunele speciale pentru acestia sau alte dispozitive de siguranta. De asemenea, in functie de inaltimea pe c are o au, acestia vor putea sau nu utiliza centura de siguranta pentru adulti, cu care este prevazuta masina.
Hotararea Guvernului nr. 11 din 14 ianuarie 2015 va intra in vigoare din 15 februarie. Actul normativ prevede unele reglementari cu privire la siguranta minorilor care sunt transportati in autovehicule pe drumurile publice. Astfel, copiii cu inaltimea pana in 135 cm trebuie sa fie asigurati cu dispozitive de fixare in scaun pentru copii, dispozitive instalate in autovehicule. Minorii care depasesc aceasta inaltime vor trebui sa poarte obligatoriu centura de siguranta pentru adulti, dar aceasta trebuie sa fie reglata astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei. De asemenea, acestia pot fi transportati si in scaune pentru copii instalate in masina.
„Copiii vor putea fi transportati doar pe locurile din spate ale autovehiculului. Prin exceptie, in situatia transportului acestora in mijloacele de transport in comun precum si in taxi, la acestea din urma, daca sunt supravegheate de o persoana adulta, nu se vorbeste de obligativitatea fixarii in dispozitive de fixare. Mai este o exceptie din punct de vedere medical. Daca un copil are un certificat medical care atesta o afectiune grava, care contraindica fixarea unui sistem de fixare, sigur ca este o exceptie, dar atunci conducatorul auto trebuie sa prezinte acest certificat medical din care sa rezulte si perioada de valabilitate a acestuia”, dupa cum a informat Ioan Carlig, comisar sef in cadrul Serviciului Politiei Rutiere (SPR) Maramures.
Scaunele pentru copii sau bebelusi vor fi fixate pe bancheta din spate a autoturismului. Daca producatorul mentioneaza expres ca acestea pot fi prinse si pe scaunul din fata, atunci copilul va fi orientat cu fata spre directia opusa de deplasare a masinii.
„Trebuie sa fie omologate. Producatorul trebuie sa emita un certificat in care sa fie trecute toate specificatiile tehnice. Este vorba de cinci grupe in care sunt clasificate dupa varsta si greutatea copilului, astfel incat dispozitivul respectiv sa fie perfect adaptat minorului”, a precizat Ioan Carlig.
Niciun parinte nu va mai putea sa iasa singur cu bebelusul intr-o plimbare cu masina, la cumparaturi sau la medic. Potrivit politistilor, minorii care nu au implinit inca trei ani vor fi supravegheati in autovehicul de un adult, altul decat conducatorul auto. Cei care nu respecta noile prevederi risca amenzi cuprinse intre 390 lei si 487,5 lei (4-5 puncte amenda), precum si sanctionarea cu 3 puncte de penalizare.
Sursa: Sonia Rajnita