Directiva Uniunii Europene privind drepturile consumatorilor a intrat in vigoare din 13 iunie si incepand cu aceasta data se aplica si in Romania actele legislative nationale care transpun aceasta directiva. Printre avantajele aplicarii noii directive se numara eliminarea tarifelor si costurilor ascunse la servicii de Internet, o mai mare transparenta a preturilor, interzicerea optiunilor predefinite pe site-urile Internet si termenul de 14 zile in care se poate renunta la un contract de vanzare-cumparare si la bunul achizitionat.
De asemenea, directiva prevede pentru consumatori drepturi consolidate in ceea ce priveste rambursarea produsului cumparat, introducerea unui model de formular UE de renuntare la contract, eliminarea suprataxelor pentru utilizarea cartilor de credit si a liniilor directe de asistenta, informatii mai clare cu privire la responsabilitatea platii aferente returnarii bunurilor, o mai mare protectie a consumatorilor in ceea ce priveste produsele digitale si normele comune pentru intreprinderi, care vor facilita schimburile comerciale ale acestora in intreaga Europa.
„Armonizarea legislatiei romanesti cu normele europene este o permanenta preocupare a ANPC. Respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor atat in tara, cat si in spatiul comunitar este principalul nostru scop, drept pentru care depunem toate eforturile pentru realizarea acestuia. Vreau sa-i asigur pe consumatori ca ANPC face toate demersurile atat in ceea ce priveste legislatia din domeniu si o permanenta actualizare atat cu normele europene, cat si cu sesizarile si tendintele pietei actuale, dar si demersurile noastre de prevenire, supraveghere si control al pietei. Transpunerea directivei privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii este un succes care vine in sprijinul consumatorilor”, a precizat, pentru Agerpres, presedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.
Sursa: Agerpres