Vezi VIDEO
Angajatorii maramureseni au fost atentionati de inspectorii de munca sa nu incerce evitarea incheierii unui contract individual de munca, prevalandu-se de noua lege a voluntariatului. Oficialii Inspectoratului de Munca Maramures au precizat ca acel contract de voluntariat nu poate inlocui contractul de munca sau de prestari servicii. Potrivit noii legi, intrata in vigoare la finele lunii iunie, activitatea de voluntariat a ajuns sa fie recunoscuta ca experienta profesionala in baza unui certificat eliberat pe perioada desfasurarii activitatii respective sau la incheierea acesteia.
Potrivit legii intrate in vigoare la 29 iunie, voluntariatul reprezinta participarea voluntarului, care este o persoana fizica, „la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup”. Legislatia stabileste si activitatile unde pot fi implicati voluntarii, existand o gama vasta de domenii unde se poate desfasura activitate de voluntariat.
„Pot sa utilizeze activitate de voluntariat atat persoane juridice de drept public, cat si de drept privat, toate activitatile de voluntariat trebuie sa fie in interes public si sa nu aiba un caracter sporadic, pentru ca daca au un caracter sporadic nu sunt considerate activitati de voluntariat. Legea vine si stabileste toate activitatile: incepand de la ingrijirea medicala, asistenta sociala, cultura, mai nou au fost introduse si activitatile sportive”, a spus purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Conform noilor modificari legislative, voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa, intre voluntar si organizatia-gazda care include atat drepturile, cat si obligatiile celor doua parti. Certificatul de voluntar poate fi eliberat atat pe parcursul desfasurarii activitatii, cat si la incheierea stagiului de voluntariat. Documentul va trebui sa includa pe langa datele de identificare ale organizatiei-gazda si ale voluntarului si perioada si numarul de ore de voluntariat.
„La efectuarea acestui stagiu de voluntariat se incheie un raport de voluntariat in care e stabilit numarul de ore pe care le desfasoara o persoana in cadrul actiunii de voluntariat. Doar evidentiindu-se numarul de ore se poate stabili si activitatea asimilata cu stagiul de experienta profesionala. Ai acumulat un stagiu de experienta profesionala de atatea ore”, a adaugat Mircea Onea.
Inspectorii de munca maramureseni au mai precizat ca este interzisa incheierea unui contract de voluntariat in locul unui contract individual de munca sau a unui document de prestari servicii. De altfel, oficialii ITM au mentionat ca anul trecut au depistat un angajator care nu incheiase un contract de munca pentru mai multi salariati, iar scuza invocata in momentul verificarilor s-a referit tocmai la existenta unui contract de voluntariat. Motivatia n-a fost plauzibila, asa ca angajatorul s-a ales atunci cu o amenda de 40.000 de lei.
Pe de alta parte, oficialii ITM au mai explicat si faptul ca activitatea de voluntariat va fi recunoscuta ca experienta profesionala.
Sursa: Camelia Tocaci