Vezi VIDEO
Consumatorii maramureseni, si nu numai, nemultumiti de un anumit produs comandat online, il vor putea returna in termen de 14 zile. Este vorba de una dintre noile prevederi legislative intrate in vigoare in aceasta luna. Oficialii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC) spun ca termenul a fost scurtat pentru a fi respectate normele impuse de legislatia europeana. In acest caz, comerciantul are obligatia sa restituie si contravaloarea produsului respectiv.
Comenzile online fac in repetate randuri obiectul unor reclamatii inregistrate la Protectia Consumatorilor. De-a lungul timpului au existat sesizari din partea consumatorilor care s-au plans ca n-au primit produsele comandate sau ca existau anumite deficiente.
„Unii au reclamat ca au comandat un model de telefon pe care l-au vazut pe internet si cand au ajuns acasa n-a fost acel model. Am mai avut o reclamatie de la cineva care a comandat o saltea si nu era cea pe care a vazut-o pe internet”, a afirmat comisarul sef adjunct al CJPC Maramures, Olivia Ardelean.
Conducerea Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures atrage atentia ca obiectele pot fi returnate intr-un termen mai scurt decat era pana acum. Daca nu este respectata aceasta dispozitie legala, atunci consumatorul nu poate primi contravaloarea obiectului necorespunzator.
„A aparut ordonanta 34/2014 privind drepturile consumatorilor la contractele cu profesionistii in afara spatiilor comerciale. Termenul de renuntare este de 14 zile. Pana acum vechea legislatie prevedea un termen de 30 de zile in cand consumatorul putea sa renunte la produsele respective, sa le returneze si sa primeasca banii. Acum termenul este de 14 zile fata de cat era termenul anterior”, a precizat Olivia Ardelean.
Comisarii de la Protectia Consumatorilor au mai aratat ca majoritatea produselor cumparate de pe site-urile de profil pot fi returnate. Exceptie fac bauturile alcoolice, la care pretul a fost stabilit de comun acord in momentul comercializarii, sau obiectele care sunt vandute la licitatie. Nici produsele care expira repede nu mai pot fi trimise inapoi si nici cele medicale, care, odata desigilate, nu mai prezinta siguranta pentru sanatate.
Sursa: Camelia Tocaci