Intrucat consecintele violentei in familie sunt deosebit de grave pentru victime, dar si pentru copiii care traiesc intr-un asemenea mediu, consideram ca este util sa va readucem in atentie modificarile legislative in acest domeniu, respectiv modificarile aduse Legii 217/2003 prin Legea 25/2012 care introduce o posibilitate noua de aparare sub forma ordinului de protectie.
Victima, fie ea femeie sau barbat – caci exista si barbati victima – care are ordin de protectie emis de instanta de judecata are un element de siguranta in plus. In momentul in care o persoana se simte in pericol din cauza vreunui act de violent comis de un membru al familiei, aceasta poate solicita instantei de judecata sa emita un ordin de protectie.
Ordinul de protectie se emite de catre instanta de judecata, respectiv judecatoria de pe
raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima violentei domestice.
Poate solicita instituirea ordinului de protectie orice persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei (art. 26, alin.1 din Legea 25/2012).
Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal.
De asemenea, cererea poate fi introdusa in numele victimei si de: procuror; reprezentantul autoritatii sau structurii competente, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, cu atributii in materia protectiei victimelor violentei in familie (ex.: asistentul social comunitar din cadrul primariei comunei de pe raza unde domiciliaza victima); reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie, acreditati conform legii, cu acordul victimei. (in conformitate cu prevederile art. 27^1din Legea 25/2012).
La cerere, persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat, dupa cum prevede art. 27^3, alin.3 din aceeasi lege. Cererea privind emiterea ordinului de protectie se intocmeste potrivit formularului de cerere prevazut in anexa care face parte integranta din Legea nr. 25/2012.
Pentru a obtine un astfel de ordin de protectie, victima trebuie sa completeze o astfel de cerere de emitere a ordinului de protectie, care va fi scutita de taxa judiciara de timbru si care va fi judecata in regim de urgenta. Ordinul de protectie are caracter provizoriu, fara a putea depasi 6 luni de la emiterea sa, dupa acest termen putandu-se solicita instituirea unui nou ordin de protectie.
Cererea pentru instituirea ordinului de protectie este scutita de taxa de timbru si se judeca in regim de urgenta (instanta poate emite ordin de protectie in aceeasi zi) iar hotararea judecatoreasca constituie titlu executoriu. Acesta se comunica de indata structurilor Politiei Romane in a caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si a agresorului.
Sursa: IPJ Maramures