Vezi VIDEO
Pe parcursul anului 2014, in Maramures au fost adoptate peste 27.000 de acte administrative. Numarul e in scadere fata de 2013, diferenta fiind de peste 2.600 de documente. N-au lipsit nici actiunile in contencios-administrativ, sase decizii fiind contestate de prefectul judetului Maramures.
O activitate intensa a fost anul trecut in administratiile locale si in cea judeteana din Maramures, daca sunt luate in calcul actele aprobate. Conform statisticilor, peste 27.000 de acte administrative au fost adoptate. Se observa o usoara crestere a hotararilor luate de Consiliile Locale, dar o scadere a dispozitiilor emise de primar.
“In 2014 s-au supus controlului de legalitate 27.333 de acte administrative, din care 22.921 dispozitii emise de primari si Consiliul Judetean si 4.412 adoptate de Consiliul Local si Consiliul Judetean”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
La randul sau, directorul Directiei Juridice din cadrul Prefecturii Maramures, Rodica Pop, a aratat ca “am avut 27.333 de hotarari si dispozitii, cu 2.605 mai putine decat in 2013. Usor a crescut numarul de hotarari adoptate de Consiliul Local cu 25, insa a scazut numarul dispozitiilor emise de primar cu 2.580. Asta raportat la 2013”.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai aratat ca peste 2.000 de acte aprobate de Consiliile Locale au fost comunicate cu intarziere la Prefectura, fiind depasit termenul legal de zece zile lucratoare. Totodata, in 2014 prefectul a atacat in contencios-administrativ, sase acte. Alte trei decizii aprobate de Consiliile Locale au fost contestate la inceputul acestui an.
“Ceea ce s-a emis de catre prefect privind actele care sunt administrate de contencios-administrativ sunt cele sase acte normative atacate de prefect de la primaria Bocicoiu Mare si o hotarare de CL promovata la Grosi. Asta a fost in 2014. In 2015 mai avem trei acte atacate in contencios-administrativ de prefect care sunt legate de CL Rozavlea”, a adaugat Anton Rohian.
In 2014 s-a mai constatat ca aproape 500 de acte au fost nelegale, fiind retrimise catre administratiile locale pentru a se face corectiile necesare.
Sursa: Camelia Tocaci