Ministrii europeni de Finante au adoptat o dispozitie menita sa intareasca legislatia europeana destinata combaterii a asa-numitei practici de „„optimizare fiscala”„ a unor companii, care evita plata taxelor in Europa, transmite AFP.
Este vorba despre o propunere de amendament a Comisiei Europene, pentru imbunatatirea unei directive care a fost conceputa initial pentru a evita ca societatile din acelasi grup, cu operatiuni in mai multe state membre, sa nu fie impozitate de doua ori pentru acelasi venit. Insa unele companii se folosesc de aceasta directiva profitand de diferentele legislative intre statele membre, pentru a evita plata oricaror impozite prin intermediul unor structuri fiscale numite „imprumuturi hibrid”. Noile reguli ar urma sa completeze lacunele legislative ale directivei, astfel incat aceste „imprumuturi hibrid” sa nu beneficieze de scutiri fiscale.
Textul a fost adoptat numai dupa inlaturarea rezervelor exprimate de Malta, singura tara care pana acum se opunea adoptarii acestei dispozitii, si care a obtinut garantiile pe care le solicita Comisiei. Deciziile europene in materie de fiscalitate au nevoie de aprobarea unanima a celor 28 de state membre, care au la dispozitie pana la data de 31 decembrie 2015 sa transpuna directiva amendata in legislatia nationala. „Este o veste buna pentru bugetele nationale, o veste buna pentru companiile corecte si o veste buna pentru cei care cauta sa puna la punct reguli echitabile de taxare in UE”, a explicat comisarul european pentru Fiscalitate Algirdas Semeta.
Problema evaziunii fiscale a companiilor figureaza intre prioritatile politice ale multor state membre si a fost abordata si in instante precum G20. Modificarea directivei referitoare la impozitarea companiilor face parte dintr-un plan mai amplu al Comisiei Europene, prezentat la sfarsitul anului 2012, referitor la combaterea evaziunii fiscale. Recent, Comisia a deschis investigatii aprofundate referitoare la practicile fiscale practicate de trei state membre (Irlanda, Olanda si Luxemburg), suspectate ca acorda facilitati fiscale nejustificate unor companii precum Google sau Starbucks.
Sursa: Agerpres