Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, duminică, la Digi 24, că adoptarea OUG 13 a fost un „deserviciu” major pentru România, pentru că în acest fel se întărește neîncrederea în UE, ceea ce poate întârzia ridicarea MCV, dar și declanșarea unor condiții suplimentare în anumite dosare.
Leonard Orban a afirmat, pe de altă parte, că din punctul său de vedere, MCV ar trebui să fie ridicat „mai devreme sau mai târziu”, pentru că nu este benefic României. „El este tratat într-o cheie politică nu numai la Bucureşti, ci şi de către state membre şi instituţii europene. Pot să vă dau exemple foarte clare când existenţa MCV a fost utilizată de anumite state membre sau de anumiţi actori contra unor interese pe care le-am avut. Cel mai simplu exemplu e aderarea la Spaţiul Schengen”, a arătat fostul comisar european.
Leonard Orban a dat ca exemplu și temerea că în România se fraudează fonduri europene, ceea ce duce la situaţia ca, uneori, României să i se solicite proceduri suplimentare faţă de alte state privind procesele pe care trebuie să le îndeplinească.
Consilierul prezidenţial a afirmat că adoptarea OUG 13 a alimentat acest climat de neîncredere.
„Nu cred că putem să ne facem un deserviciu mai mare decât cel pe care l-am făcut cu adoptarea OUG 13. Practic, am dat argumente celor care au spus şi care ne-au blocat în ceea ce priveşte spaţiul Schengen că nu suntem convinşi că progresele, care sunt remarcabile, sunt ireversibile”, a spus el.
Leonard Orban a afirmat că România a arătat astfel că reformele nu sunt ireversibile şi „oricând se poate întâmpla ceva ca lucrurile să se întoarcă”, ceea ce a afectat credibilitatea României la Bruxelles.
„E bine că OUG 13 a fost abrogată şi e un lucru care a fost văzut pozitiv. Dezastrul nu a fost foarte mare. E evident că s-a consolidat lipsa de încredere în faptul că noi suntem capabili să asigurăm această ireversibilitate. Există o anumită neîncredere, clar, la nivelul instituţiilor europene, la nivelul unor state membre, cu privire la direcţia noastră”, a spus consilierul prezidenţial. (sursa: digi24.ro)