Liban sau Republica Libaneza (Al Jumuhuriyah Al Lubnaniya) sarbatoreste la 22 noiembrie ziua nationala, aniversarea proclamarii independentei, in anul 1943. Situat in Asia de Sud-Vest, pe tarmul estic al Marii Mediterane, statul se invecineaza cu Siria la Nord si Est, Israel la Sud. Cu un grad ridicat de alfabetizare si o cultura a negotului, Libanul a fost, in mod traditional, un important centru comercial pentru Orientul Mijlociu.
Suprafata tarii este de 10.452 kmp. Capitala tarii este la Beirut. Populatia tarii depaseste 4,4 milioane de locuitori, conform estimarilor din 2013. Musulmanii siiti si sunniti, crestinii si druzii reprezinta principalele grupuri etnice din tara care a reprezentat un refugiu pentru minoritatile din regiune, timp de cateva secole.
Limba oficiala este araba, dar pe teritoriul tarii se mai vorbesc engleza si franceza. Minoritatile etnice, intre care armeni si kurzi, vorbesc dialecte libanezo-siriene si palestiniene.
Teritoriul Libanului este marcat de doua lanturi muntoase paralele cu tarmul mediteranean: Muntii Liban (Jebel Liban), alcatuiti din roci dure, culminand cu 3.088 m in Qurnet es Sauda (altitudinea maxima din tara), si Antiliban (Jebel esh Sharqi), munti constituiti din gresie si care culmineaza la 2.814 m in Muntele Hermon (Jebel esh Sheikh). Aceste doua lanturi muntoase inchid o depresiune fertila, Bekaa, drenata de raul Litani. Muntii Liban domina o campie litorala ingusta si discontinua care insoteste un tarm aproape rectiliniu.
Cunoscut in antichitate sub numele de Fenicia (cu orase-state stralucite precum Tyr, Sidon, Byblos, Ugarit), teritoriul Libanului este supus, de-a lungul secolelor, conducerilor egiptene, asiriene, persane, seleucide, romane (63 i.e.n.), bizantine (395 e.n.), arabe (636 e.n.), cruciate (sec.XI-XIII), turce (1516-1918). In pofida islamizarii, in Liban a supravietuit o importanta minoritare crestina (maronitii). Dupa Primul Razboi Mondial, in urma destramarii Imperiului Otoman, Libanul, unit cu Siria, este administrat, din 1920, in numele Ligii Natiunilor, de Franta.
In 1926, Libanul este separat de Siria si proclamat, in cursul delui de-al Doilea Razboi Mondial, mai precis la 22 ianuarie 1941, republica independenta (la 22 decembrie 1943 este creat primul guvern national). Pana in decembrie 1946 ramane insa sub ocupatie anglo-franceza. La sfarsitul anului 1943, au loc primele alegeri generale. Christ Bescharra Khoury (crestin maronit) a devenit presedinte, iar la conducerea guvernului a fost numit Riad Solh (musulman sunnit). Este stabilit un pact national, in virtutea caruia presedintele tarii trebuie sa fie crestin maronit, primul ministru—musulman sunnit, iar presedintele Parlamentului — musulman siit.
Sursa: Agerpres