Presedintele filialei judetene a PNL, Cristian Anghel, impreuna cu vicepresedintii Vasile Berci si Mircea Radu Munteanu au sarit, vineri, in apararea ideii de retragere a efectivelor militare aflate in prezent pe teritoriul Irakului.
Liderul liberalilor maramureseni a expus o multime de argumente pe acest subiect, inclusiv ca ideea sustinuta de catre ministrul apararii si votata, joi, in Biroul Permanent al PNL, respecta pozitia opiniei publice din Romania vizavi de subiectul razboiului din Irak.
„Premierul si ministrul apararii sunt indreptatiti sa faca o astfel de propunere. O astfel de idee ar fi putut sa vina si din partea presedintelui Basescu. Sunt curios care ar fi fost atunci reactia. Biroul Permanent PNL l-a mandatat practic pe ministrul Atanasiu sa prezinte aceasta idee la CSAT. E limpede ca oricine poate avea o opinie diferita, dar cred ca s-a facut prea mare valva pentru o simpla idee care pana la urma e justificata (…) Nu cred ca s-a incalcat nici un protocol la nivel de Alianta sau de coalitie. Nu vreau sa ies din context dar, pana la urma, intentia de restructurare a guvernului s-a decis tot intr-un singur partid (n.n. PD)”, a precizat Anghel.
Vicepresedintele Vasile Berci a fost de parere ca supararea democratilor e strict legata de paternitatea ideei si nu de substanta ei. „Acest partid e frustrat pentru ca vrea ca toate ideile marete sa ii apartina”. La randul sau, Mircea Radu Munteanu a subliniat ca ”se vorbeste gresit despre retragerea trupelor din Irak. Nimeni nu a spus ca militarii vor veni acasa pentru ca nu a fost o decizie ci doar o propunere care urma sa fie prezentata CSAT si care a fost analizata in prealabil de Biroul Permanent PNL”.
Liberalii maramureseni au mai precizat ca ideea de a-i aduce acasa pe cei 890 de militari romani aflati pe teritoriul Irakului nu contravine angajamentelor asumate fata de NATO, ONU si UE. Ei spun ca, la ora actuala, in Uniune exista o tendinta clara de retragere de pe teatrul de operatiuni din Irak.
„Bulgaria si Spania au facut deja acest pas, iar Italia isi va chema acasa trupele pana la finele acestui an. Doua mari puteri ale UE – Franta si Germania – nu au avut militari detasati in aceasta zona de conflict. Chiar si americanii se gandesc la o dezangajare succesiva in Irak. Practic toate tarile au un calendar privind retragerea – de ce ar fi gresit ca noi sa vorbim despre acest aspect?”, s-a intrebat Anghel.
Acesta a punctat asupra faptului ca Romania si-a terminat o parte din misiunile angajate in Irak si ca plecarea trupelor italiene ar crea probleme rupelor romanesti din Nassiriah deoarece ar ramane fara suport logistic.
Sursa: Larisa Tivadar