Senatorul PSD Titus Corlatean, membru al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), a depus o motiune pentru recomandare privind „Respectarea libertatii de expresie in mass-media din Romania”.
Un document depus de senatorul Titus Corlatean la Consiliul Europei, care semnaleaza includerea presei in noua Strategie nationala de aparare, printre factorii de vulnerabilitate la adresa securitatii statului, „prin fenomenul campaniilor de presa orchestrate si a presiunilor exercitate de trusturile de presa asupra deciziei politice, in scopul obtinerii de avantaje de natura economica”.
Textul atrage atentia asupra incalcarii libertatii de expresie si a libertatii mass-media, garantate atat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si de Declaratia universala a ONU privind drepturile omului si alte instrumente juridice internationale la care Romania este parte.
In motiune sunt amintite principiile de la Johannesburg, care prevad ca „nici o restrangere a libertatii de expresie sau de informare nu poate fi impusa prin invocarea securitatii nationale daca guvernul nu poate demonstra ca aceasta restrangere este reglementata de lege si necesara intr-o societate democratica pentru a proteja un interes de securitate nationala legitim”.
In opinia lui Corlatean, orice restrangere a libertatii de expresie trebuie sa fie fundamentata pe principii si standarde international recunoscute, altfel poate servi drept precedent pentru potentiale initiative legislative al caror scop ar fi acela de a slabi atitudinea critica a mass-media.
Motiunea solicita Comitetului de Ministri al Consiliului Europei sa ia masurile necesare pentru ca autoritatile romane sa excluda referirile la mass-media din Strategia Nationala de Aparare.
Printre cei care s-au alaturat acestui demers se numara membri ai delegatiei romane, presedintele Grupului socialist din cadrul Adunarii si parlamentari din Germania, Marea Britanie, Austria, Elvetia, Grecia, Republica Moldova, Estonia, Polonia, Finlanda, Lituania.
Comisiile de politica externa ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfarsitul lunii august, textul Strategiei Nationale de Aparare, mentinand referirea la campaniile de presa ca element de vulnerabilitate. Documentul urmeaza sa fie dezbatut in comisiile parlamentare de aparare.
Sursa: Mediafax