Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” Seini este singura unitate de învățământ din Maramureș care dorește devină centru de profesionalizare. În acest sens există în cadrul PNRR o măsură pe componenta de educație, în cadrul căreia, școlile interesate vor primi fonduri nerambursabile și vor fi sprijinite, printre altele, să achiziționeze materiale biologice, echipamente agricole și utilaje pentru executarea lucrărilor agricole, a precizat Sorin Marius Pop, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Maramureș.
Pe componenta ,,Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare’’ în baza Ordonanței de urgență nr. 124 din 13 decembrie 2021, privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență a fost depus un singur proiect.
”Scopul acestei componente îl reprezintă creșterea atractivității învățământului profesional agricol, prin finanțarea îmbunătățirii infrastructurii și dotării cu materiale didactice specifice a liceelor agricole, pentru pregătirea viitorilor fermieri. Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele şi dotările, respectiv, infrastructura educaţională, constituie elemente vitale ale mediilor de învăţare din şcoli, deoarece are efecte asupra îmbunățățirii predării, a rezultatelor școlare ale elevilor şi asupra reducerii abandonului şcolar, primind eșalonat, pe parcursul a 5 ani, în total, câte 650.000 Euro, care să conducă pe termen scurt la creșterea calității ofertelor educaționale și a bazei materiale.
Liceele agricole vor beneficia de sprijin pentru: modernizarea, renovarea și extinderea laboratoarelor școlare, a atelierelor și a laboratoarelor de informatică, a cantinelor, a căminelor pentru elevi; achiziționarea de materiale biologice, echipamente agricole și utilaje pentru executarea lucrărilor agricole și formarea cadrelor didactice pe baza unei programe specifice legate de agricultură elaborate împreună de Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației”, a declarat Sorin Marius Pop, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Maramureș.
În cadrul acestei Scheme, sesiunea de depunere a proiectelor s-a desfășurat în perioada octombrie 2023-ianuarie 2024.
Ana-Maria Hojda