Carnetul de partid al lui Nicolae Ceausescu, care prezinta informatii in premiera despre dictator, precum apartenenta tatalui sau la PNL, dar si poseta si portmoneul Gucci ale sotiei sale, Elena Ceausescu, vor fi scoase la vanzare la Licitatia „Epoca de Aur”, pe 25 martie, la casa Artmark.
Carnetul rosu sau, mai precis, carnetul de partid a ramas doar un vestigiu al Epocii de Aur, un fragment de istorie relativ comun, fara artificii. Dar cand numele posesorului este Nicolae Ceausescu, lucrurile par sa prinda alta nuanta. Detalii interesante despre familia viitorului dictator comunist al Romaniei, precum apartenenta tatalui sau la PNL (Partidul National Liberal), unul dintre partidele istorice ale epocii, si excluderea sa din PMR (Partidul Muncitoresc Roman) pe motiv de atitudine reactionara, sunt dezvaluite in premiera.
Insa, carnetul de partid al lui Nicolae Ceausescu va putea fi studiat in totalitate doar de persoana care il va adjudeca la Licitatia „Epoca de Aur” de pe 25 martie, de la Athénée Palace Hilton din Bucuresti. Documentul reprezinta o raritate, atat pentru specialisti, cat si pentru colectionari si se prezinta intr-o foarte buna stare de conservare, iar pretul porneste de la 300 de euro. In 1954, Ceausescu, fidel sustinator al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, devenea secretar al Comitetului Central al PMR, pozitie care i-a asigurat accesul la sfera inalta a puterii in partid si, ulterior, in functiile de stat. Actul de fata era probabil intocmit in aceste imprejurari.
Licitatia „Epoca de Aur” prezinta si alte documente inedite, de tipul carnetului de identitate si biletului de vaccinare ale lui Manea Manescu (pret de pornire: 50 de euro) si a unui tichet de paine din 1955 (pret de pornire: 25 de euro).
In expozitie pot fi admirate o multime de fotografii reprezentand initiativele diplomatice ale cuplului Nicolae si Elena Ceausescu (preturi de pornire de la 50 euro), dar si obiecte personale ale celor doi, precum cele doua haine de blana de vulpe albastra si argintie (pret de pornire: 900 euro, respectiv 1.000 euro), poseta si portmoneul Gucci ale Elenei Ceausescu (pret de pornire: 1.200 euro) si celebra sapca de „om al muncii” a lui Nicolae Ceausescu (pret de pornire: 100 euro).
Spre deliciul publicului, Artmark a pregatit si o serie de afise din Epoca de Aur, care ilustreaza cu fidelitate timpurile Romaniei comuniste. Licitatia prezinta si o sectiune de pictura reprezentativa pentru scoala realist-socialista romaneasca, printre care se afla si opere semnate de Jules Perahim, Max Herman Maxy, Constantin Artachino si Carol Hübner.
Expozitia Artmark actuala este una a contrastelor si a ilustrarii povestii poporului roman din mai multe perspective. Daca Epoca de aur prezinta o Romanie a traditiilor trecatoare si a vietii petrecute in spatii puternic urbanizate, Licitatia de Valori Traditionale evidentiaza datinile atemporale ale poporului roman si viata in comunitate asa cum a inceput, la sat.
De la nostalgia picturilor lui Nicolae Grigorescu, care semneaza si vedeta licitatiei – „Ghiocel”, estimat intre 15.000 si 25.000 de euro, Camil Ressu, Stefan Dimitrescu, Nicolae Darascu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Leon Biju la indemanarea mestesugarilor din Transilvania, Maramures, Bucovina, Oltenia si Banat, expozitia invita publicul in lumea taranului roman autentic.
O ladita saseasca de zestre, 1781 – 1791, un lot format din tulnic folosit de moti si bucium bucovinean, sfarsitul secolului XIX (pret de pornire: 120 euro), o instalatie traditionala din lemn pentru sfaramat cartofi, Maramures (pret de pornire: 200 euro), o roata de tors, Transilvania, sfarsitul secolului XIX (pret de pornire: 250 euro) si alte obiecte inedite construiesc o mica aventura in trecut.
Licitatia de Valori Traditionale contine si o sectiune de icoane vechi, din secolele XVIII si
XIX, precum si una de port traditional romanesc. Astfel, cei care apreciaza costumul popular format din ie, camasa, fota, catrinte, chimir, cingatoare vor putea sa-si inceapa sau sa-si extinda colectia cu vesminte de la inceputul secolului trecut. De altfel, o ocazie buna de a pregati ziua de 24 iunie – Ziua internationala a Iei sau, mai devreme, de a sarbatori Pastele conform datinilor.
Expozitia, ce poate fi vizitata pana pe 23 martie, contine si singura sculptura de Sabin Balasa, „Echilibru”, care poarta atat amintirea unui artist remarcabil, cat si a unei figuri feminine care a insemnat destinul proprietarului.
Licitatia „Albastru de Sabin Balasa” si Licitatia de Avangarda si Contemporana vor avea loc marti, 24 martie, iar Licitatia de Valori Traditionale si Licitatia „Epoca de Aur”, miercuri, 25 martie. Toate vor avea loc la Athénée Palace Hilton.
Med
Sursa: Mediafax