Primii pasi in cadrul proiectul de restaurare si revitalizare a Bastionului Macelarilor au fost facuti. Consiliul Judetean a demarat activitatile premergatoare lucrarilor efective, dar cum intotdeauna apar probleme neasteptate, licitatia pentru realizarea proiectului tehnic si a lucrarilor propriu-zise a fost anulata, pe motiv ca toate ofertele au fost neconforme. Decizia Consiliului Judetean a fost contestata de toti participantii atat la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), cat si in instanta. Asadar, lucrarile stagneaza acum, pana cand instanta se va pronunta in legatura cu anularea licitatiei.
„Am demarat primii pasi ai acestui proiect, mai exact am initiat procedurile de descarcare arheologica si, in paralel, am inceput licitatia pentru realizarea proiectului tehnic si lucrarilor. In acest moment, licitatia a fost anulata si aceasta decizie a fost contestata la CNSC si in instanta”, a declarat Mihaela Lite, sef birou Relatii Internationale in cadrul Consiliului Judetean Maramures. Licitatia a avut loc in luna septembrie si a fost contestata zilele acestea, dupa cum sustine Mihaela Lite.
Pana acum, la Turnul Macelarilor au fost efectuate lucrarile de descarcare de sarcina arheologica, realizate de Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj – Napoca. Acest tip de lucrari sunt obligatorii pentru orice teren unde a fost evidentiat patrimoniul arheologic. Numai asa terenul poate fi redat activitatilor umane curente.
Pentru moment, piata din fata Turnului este folosita pe post de bazar, vanzatorii de covoare fiind prezenti si astazi, 4 noiembrie, in piata, desi au plecat cata vreme s-au efectuat sapaturile arheologice. „Noi intentionam sa le trimitem o adresa prin care sa-i somam sa elibereze zona, dar din cauza intarzierilor cu licitatia, am hotarat sa fim mai intelegatori cu oamenii aceia, pana cand o sa demareze lucrarile”, a declarat Mihaela Lite.
Vitalie Barca, doctor cercetator la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj – Napoca, a declarat ca lucrarile au inceput in 16 septembrie si ar trebui sa dureze pana in decembrie. Pana acum, au fost descoperite fragmente de vase ceramice, fragmente de sticla din perioada Evului Mediu si din perioada moderna, dar si cabluri de curent sau tevi de canalizare din perioada contemporana.
In urma lucrarilor, se elibereaza un certificat de descarcare de sarcina arheologica, fara de care lucrarile efective de reabilitare nu pot sa inceapa. Pentru moment, din cauza anularii licitatiei, aceste lucrari au fost amanate, asa cum a declarat Vitalie Barca.
Proiectul de revitalizare si restaurare a Turnului Macelarilor, in valoare de 1.788.028 euro, prevede nu numai restaurarea efectiva a Turnului, ci si punerea acestuia in valoare, prin crearea unor ateliere mestesugaresti pentru olari, fierari, dogari, tesatori, sculptori in lemn si nu numai. Pe langa reabilitarea Turnului si a scarii interioare, proiectul prevede amenajarea si dotarea unei sali multimedia la parterul Turnului, iar la primul nivel se va organiza o sala pentru expozitii, dupa cum a declarat Mihaela Lite. In curte va fi amenajata o fantana arteziana care va putea fi acoperita cu o scena, unde vor putea avea loc momente artistice.
Proiectul a fost realizat de Consiliul Judetean Maramures, in colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Consiliul Judetean Telemark (Norvegia), Universitatea Telemark si Muzeul Vest Telemark. Finalizarea proiectului este programata pentru luna aprile 2011.
Sursa: Andrei Gherghel