Vezi VIDEO
Nici astazi, 3 decembrie, Compania Remin Baia Mare nu a reusit sa vanda pirita aurifera stocata la Flotatia Centrala. A doua incercare de vanzare s-a lovit de dezinteresul total al agentilor economici din bransa. Spre deosebire de prima licitatie, de luna trecuta, caietul de sarcini nu a fost achizitionat de nimeni. Cea de-a treia licitatie pentru cele peste 500.000 de tone de pirita cu continut ridicat de aur va fi organizata peste doua saptamani.
Cu un esec s-a soldat si a doua tentativa a Companiei Nationale a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin de a vinde in cadrul unei licitatii internationale stocul de peste 500.000 de tone de concentrat piritos arseno-aurifer provenit de la Mina Suior si depozitat la fosta Flotatie Centrala. Agentii economici nu au fost preocupati de aceasta tranzactie, iar oficialii Remin s-au trezit din nou singuri in sediul de pe strada Nucului din Baia Mare.
La licitatia din 14 noiembrie, sapte firme din Romania, Marea Britanie, Elvetia si China au achizitionat caietul de sarcini, platind cate 5.000 de lei, dar nu a avansat o oferta de cumparare.
”Nu a cumparat nimeni caietul de sarcini, asa ca licitatia nu are loc si vom face un raport in acest sens”, a explicat, pentru eMaramures, Ovidiu Galca, director general Remin. Conducerea companiei a precizat ca s-au pastrat aceleasi conditii tehnico-economice ca si la prima licitatie, fapt care se va mentine si la urmatoarea incercare de a vinde pirita aurifera de Suior, cea de-a treia licitatie fiind programata peste doua saptamani, ”fapt care a fost anuntat initial, inainte de prima licitatie – respectiv, in cazul in care nu se va achizitiona cantitatea pusa in vanzare, licitatiile vor avea loc la o distanta de doua saptamani”, a mai precizat Galca.
Suma minima la care poate fi achizitionat concentratul minier care contine 11,30 de grame de aur pe tona este de 105 dolari pe tona. Daca ar reusi sa vanda intreg stocul de pirita, in conturile companiei Remin, aflata in inslventa din anul 2009, ar intra 40 de milioane de euro.
Oficialii companiei Remin nu au nicio explicatie pentru dezinteresul agentilor economici din bransa in privinta stocului de concentrat arseno-aurifer de Suior si sustin ca daca acesta nu va fi vandut nici la a treia licitatie, care va avea loc cu o saptamana inaintea Craciunului, se va intocmi un raport ce va fi prezentat Comitetului Creditorilor, iar acesta urmeaza sa decida daca pirita va fi vanduta la un pret mai mic, sau daca se renunta la vanzarea acesteia.
Concentratul aurifer stocat la Flotatia Centrala are un continut ridicat de arsen, aceasta fiind cauza pentru care el nu a fost prelucrat de Remin. Desi continutul total al aurului este de 5.723 de kilograme, procesele tehnologice aflate la indemana companiei din Baia Mare nu au un grad de recuperare al aurului rentabil din punct de vedere economic – un grad de recuperare rentabil este de minim 60%, conform declaratiei fostului ministru al Minelor, Nicolae Dicu.
Sursa: Catalin Vischi