Tabloul „The Fake Rothko”, al pictorului de origine baimareana Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale romanesti, a fost vandut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitatie organizata de casa Sotheby’s luni, 30 iunie, la Londra.
Tanarul artist roman Adrian Ghenie a reprezentat una dintre surprizele licitatiei organizate de casa Sotheby’s, la Londra, conform Reuters, care remarca faptul ca lucrarea acestuia „The Fake Rothko” a fost adjudecata pentru aproape 1,43 de milioane de lire sterline (1,778 milioane de euro), o suma de patru ori mai mare decat valoarea estimata de specialisti.
„The Fake Rothko”, o lucrare realizata in ulei pe panza, semnata si datata 2010, era estimata la o suma cuprinsa intre 250.000 – 350.000 de lire sterline (311.676 – 436.346 de euro), conform site-ului Sotheby’s.
De asemenea, suma pentru care a fost adjudecata lucrarea „The Fake Rothko” este de sase ori mai mare decat cel mai ridicat pret platit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitatie, conform Reuters.
In cadrul aceleiasi licitatii, un triptic de mici dimensiuni semnat de Francis Bacon si realizat in 1967, ce cuprinde portrete ale iubitului acestuia, George Dyer, a fost vandut pentru 26,7 milioane de lire sterline (33,3 milioane de euro).
Tripticul lui Francis Bacon a fost starul licitatiei Sotheby’s, care a atras vanzari totale de 93,15 milioane de lire sterline. Printre lucrarile notabile vandute la aceeasi licitatie se numara una a artistului scotian Peter Doig – „Country-rock (wing mirror)” (8,5 milioane de lire sterline) si una a lui Andy Warhol – „Nine Multicoloured Marilyns” (4,6 milioane de lire sterline).
Nascut in 1977, in Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte si Design din Cluj si s-a tot impartit intre acest oras si Berlin pana in 2013, cand a ales in cele din urma capitala germana.
Artistul roman Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piata internationala de arta in ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale romanesti. Tabloul sau „Regele” a fost vandut la o licitatie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodata tabloul „Dr. Mengele 2” a fost vandut pentru 140.747 de euro la Licitatia de arta contemporana organizata in februarie, la Londra, de Sotheby’s, dupa cum informa la momentul respectiv casa de licitatii Artmark.
Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbarciu, si a fondat in 2005, impreuna cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsa ulterior si in Berlin. Plan B a organizat pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia din 2007, iar in 2008 a deschis un spatiu expozitional permanent la Berlin, o premiera pentru o galerie romaneasca in strainatate.
Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel international, lucrarile sale aflandu-se in colectiile unor importante galerii si muzee din lume, intre care si Centrul „Georges Pompidou”. Printre fanii artistului s-ar numara, conform sursei citate, si magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, intre care Alexander McQueen, Balenciaga si Gucci.
In luna iunie, The Independent, una dintre cele mai prestigioase publicatii britanice, l-a elogiat pe artistul roman Adrian Ghenie, considerat un reprezentant al noului val al artei vizuale romanesti.
Potrivit The Independent, picturile lui Arian Ghenie sunt expresive in modul de realizare. Acesta alege sa nu utilizeze instrumente traditionale, optand in realizarea lucrarilor sale pentru un cutit de paleta si pentru stencil. Nu se vede pe nicaieri in studioul sau vreo pensula.
„Nu poti picta asta (lucrarile lui, n.r.) cu o pensula. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte putine lucruri sunt de fapt pictate”, spunea pentru The Independent Adrian Ghenie.
Potrivit The Independent, picturile lui au un aspect ingrijit, insa, cand te apropii de ele, poti observa elementele neasteptate si spontaneitatea pe care le implica acestea. „Ceva este aplicat pe o suprafata, care poate distruge respectiva suprafata, insa, daca nu o distruge, se poate transforma totul in ceva bun. Jumate-jumate. Este un moment ca o ruleta ruseasca”, afirma artistul roman.
Pe de alta parte, cotidianul britanic remarca faptul ca, pentru Ghenie, nimic nu este garantat. Modul in care acesta a fost crescut l-a pregatit pentru ce este mai rau. „Am crescut cu mentalitatea ca regula este sa pierzi si castigul este strania exceptie”, spunea Adrian Ghenie.
Publicatia britanica The Independent l-a portretizat pe Adrian Ghenie in contextul in care o expozitie a acestuia, intitulata „Golems”, a fost vernisata pe 12 iunie la galeria Pace din Londra, unde poate fi vizitata pana pe 26 iulie.
Foto: sothebys.com
Sursa: Mediafax