Un ceas de mana Tressa din aur cu mecanism cu 17 rubine, estimat intre 4.500 si 6.500 de euro, ce i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu, si o haina de blana de vulpe albastra, care s-a aflat in garderoba sotiei acestuia, Elena, vor fi scoase la vanzare, pe 27 iulie, la licitatia Artmark de la Mamaia.
Licitatia va pune in scena un spectacol al simturilor, de la tactil la vizual, de la duritatea diamantelor la finetea esarfelor din matase naturala, de la precizia ceasurilor la echivocul artei. Printre vedetele expozitiei se afla ceasul de mana Tressa din aur cu mecanism cu 17 rubine, estimat intre 4.500 si 6.500 de euro, oferit cadou de statul Mexic prin Ministrul de Interne Mario Moya Palencia lui Nicolae Ceausescu.
O alta piesa de colectie prezenta in licitatie este si haina de blana de vulpe albastra, ce a apartinut Elenei Ceausescu, facand parte din garderoba de protocol a acesteia, cu un pret de pornire de 1.500 de euro.
Intr-un context similar al cadourilor opulente facute sefilor de stat, se afla si cupa din argint decorata cu simboluri propagandistice oferita dictatorului Gheorghe Gheorghiu-Dej cu ocazia aniversarii a 50 de ani, cu un pret de pornire de 20.000 de euro, in care portretul conducatorului in profil este plasat in interiorul unei coroane de lauri.
Piesa de rezistenta a capitolului de extravaganta este colierul creat in exclusivitate de casa de bijuterii Chrysothèque Zolotas pentru Marina Dimitropoulos, fosta sotie a lui Konstantinos Karamanlis, presedinte al Greciei de doua ori, si o personalitate culturala marcanta in Romania si Grecia, avand printre cele mai insemnate colectii de arta romaneasca.
In acelasi timp, a fost apropiata multor artisti si personalitati, printre care Corneliu Baba, Horia Bernea, Andrei Plesu, Dan Haulica, Thomas Messer (directorul Guggenheim New York). Colierul este lucrat manual, fiind inspirat din mitologia greaca, de tridentul lui Poseidon, celebru simbol al dominatiei si puterii absolute, bijuteria fiind estimata la un pret cuprins intre 60.000 si 90.000 de euro.
Rafinamentul si precizia pot fi admirate si in stilul ceasului de mana, barbatesc, din aur, Vacheron Constantin, cu o estimare intre 10.000 si 15.000 de euro, si a ceasului Rolex, de dama, din a doua jumatate a secolului al-XX-lea, estimat intre 1.500 si 2.500 de euro. Acestea vor fi de asemenea scoase la licitatie pe 27 iulie.
Din selectia de bijuterii, cea mai impunatoare este bratara din aur alb, decorata cu 15 diamante negre naturale si albe, estimata intre 4.500 si 6.500 de euro. Nota eleganta si independenta a femeii moderne se pastreaza prin intermediul unor piese de coletie precum esarfa Hermès „Carroserie”, cu model futurist, si a esarfei „Les Sportives”, maniera Art Deco, ambele cu pretul de pornire de 180 de euro, si a posetelor si costumelor vintage.
Eleganta feminina se reflecta atat in privirea cu care tabloul „Femeia anilor ’30”, de Carol Hübner, estimat intre 2.000 si 3.000 de euro, o fixeaza cu privirea pe „Femeia in oglinda”, semnata de Constantin Piliuta, cu o estimare situata intre 2.000 si 4.000 de euro, cat si in stilul diafan al rochiei femeii din lucrarea „La gherghef”, a lui Pan Ioanid, estimata intre 2.000 si 2.800 de euro.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 21 iulie la Palatul Cesianu-Racovita din Bucuresti, iar in perioada 22-24 iulie la Muzeul de Arta din Constanta. Ulterior, intre 25-27 iulie, expozitia va putea fi vizitata la Hotel Vega din Mamaia, unde, pe 27 iulie, de la ora 20.30, vor avea loc Licitatia de Marine si marinarit si cea de Eleganta & Vanitas.
Sursa: Mediafax