Un costum spatial pentru caini, creat in anii ‘50 in fosta Uniune Sovietica, estimat la 8.000 de euro, va fi pus in vanzare intr-o licitatie care va avea loc pe 13 septembrie, la Berlin. Costumul, insotit de un tub de oxigen, este realizat dintr-o tesatura speciala, fabricata din bumbac, nailon, aluminiu si cauciuc.
Potrivit presei internationale, costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi caini folositi de sovietici in timpul pregatirilor pentru misiunea spatiala Koralb-Sputnik 2. In catalogul casei organizatoare se afirma: „Costumul spatial canin poate fi ajustat in functie de marimea cainelui, la nivelul trunchiului si al picioarelor, prin cateva sfori. Exista si un inel in partea din fata, pe care se ataseaza casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioara a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producator rus de vehicule spatiale si componente pentru statiile spatiale”.
Costumul este insotit de eticheta „T-1, 1 si I/X-61”, fapt care ii determina pe experti sa afirme ca a fost utilizat. Un numar foarte mic de caini au supravietuit in cadrul testelor spatiale sovietice, iar costumul in cauza, care are dimensiunile de 28 x 10 x 21 centimetri, se afla intr-o stare buna de conservare, informeaza dailymail.co.uk.
Americanii au folosit cimpanzei pentru a studia efectele gravitatiei, in timp ce fosta URSS a folosit caini, intrucat acestia pot fi dresati cu usurinta pentru a ramane nemiscati pentru perioade indelungate.
Cainii au deschis drumul catre explorarea spatiala de catre oameni, iar o serie de costume presurizate au fost concepute pentru aceste animale in anii 1950, cu scopul de a testa efectele pe care le au asupra lor lansarile de nave spatiale, efectuate la viteze foarte mari. In anumite teste, cainii erau legati in interiorul unor mici capsule care erau lansate pana la altitudinea de 80 de kilometri, de la care reveneau pe Terra cu ajutorul unor parasute.
Laika, celebra catelusa sovietica, a devenit primul animal care a ajuns pe orbita Terrei in 1957, insa, din pacate, a murit din cauza stresului si a supraincalzirii capsulei in timpul acelei misiuni. Totusi, Belka (veverita) si Strelka (sageata) s-au intors in siguranta pe Terra in 1960, dupa ce au petrecut o zi intreaga in spatiu. Cei doi caini au fost insotiti in acea misiune de un iepure, 42 de soareci, doi sobolani, muste si cateva plante. Acestea au fost primele vietuitoare terestre care au ajuns pe orbita si s-au intors vii la sol.
Strelka a avut apoi sase pui cu Pushok, unul dintre cainii implicati in testele desfasurate la sol. Unul dintre puii lor, Pushinka (Pufoasa), a fost oferita fiicei presedintelui american John F. Kennedy, Caroline, de Nikita Hrusciov.
Ulterior, parca dorind sa reflecte un usor dezghet intre cele doua super-puteri din timpul Razboiului Rece, Pushinka a avut la randul ei patru pui cu Charlie, unul dintre cainii familiei Kennedy. Presedintele american de atunci, JFK, obisnuia sa glumeasca adresandu-se celor patru pui cu apelativul „pupniks”.
Sursa: Mediafax