Executivul a modificat, printr-o Ordonanta de Urgenta, cadrul legislativ al achizitiilor publice pentru a pune in acord reglementarile in acest domeniu din Romania cu cele din Uniunea Europeana. Noile reglementari scurteaza termenele in toate etapele procedurile pe care le implica achizitiile publice, pastrand insa un control riguros al cheltuirii banului public.
”Am dorit ca prin aceste modificari sa eliminam barierele birocratice, sa intarim controlul si transparenta cheltuirii banilor publici si sa scurtam termene in domeniul achizitiilor publice pentru ca proiectele de investitii pe care ni le-am propus sa se realizeze la timp”, a afirmat primul-ministru, Emil Boc.
Premierul a declarat ca executivul a redus termenul de organizare a licitatiilor pentru achizitii publice de la 90 de zile la 30 de zile si a impus o taxa de timbru pentru companiile care depun contestatii. Taxa de timbru este in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei publice, pentru persoana fizica sau juridica care depune contestatia.
El a spus ca a fost modificata si procedura de solutionare in instanta a contestatiilor, astfel incat in maximum 20 de zile trebuie introduca cererea de chemare in judecata, cauza ce va fi solutionata apoi in maximum 20 de zile. Sentinta va fi pronuntata in trei zile, comunicata in cinci zile, si, ulterior, in alte cinci zile poate fi reintrodusa pe rol.
Totodata, executivul a majorat sumele minime care necesita, in cadrul unor contracte publice, organizarea de licitatii, de la 75.000 de euro la 100.000 de euro, in cazul licitatiilor pentru servicii, si de la 500.000 de euro la 750.000 de euro, in cazul procedurilor de derulare a unor lucrari publice.
Sursa: Agerpres