Vezi VIDEO
Vinurile contrafacute vandute pe piata din Maramures s-au aflat astazi, 30 noiembrie, in atentia autoritatilor judetene. Directorul Directiei Judetene de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures a aratat ca, la ora actuala, exista cateva denunturi penale impotriva unor persoane care au incercat sa vanda vin contrafacut. Asta dupa ce subprefectul Gyongyike Bondi a cerut explicatii privind diferentierea vinurilor naturale de cele fabricate din pastila, avand in vedere ca se apropie sarbatorile de iarna.
Odata cu apropierea Craciunului si Revelionului, autoritatile judetene au luat in colimator vinurile vandute pe piata din Maramures. Subprefectul judetului, Gyongyike Bondi, a cerut explicatii oficialului de la Directia Judeteana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, in privinta vinurilor fabricate din pastile.
„Nu poate toata Romania, fiecare oras e plin macar de patru-cinci crame Recas, e imposibil sa aiba atata vin-vin si nu din pastila”, a semnalat subprefectul Gyongyike Bondi.
Si prefectul judetuluiMaramures, Sandu Pocol, s-a aratat sceptic in privinta calitatii vinurilor, aratand ca acelea vandute in crame sunt prea ieftine ca sa fie de soi.
„Cum se poate ca un vin adevarat sa se vanda cu 7-8 lei?” – a cerut explicatii reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Directorul Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Virgil Tantas, a afirmat ca institutia pe care o reprezinta nu are atributia de a verifica vinul imbuteliat. In schimb, responsabilii DADR pot controla vinul vandut la vrac. Acesta chiar a aratat ca au fost descoperite deficiente in privinta acestui produs si au fost facute si denunturi penale.
„Probele se transmit in laboratoarele autorizate ale Ministerului Agriculturii de la Blaj sau Valea Calugareasca si, daca doreste cel care vrea sa vanda vinul, se poate si la Cluj unde se face o analiza izotopica. Cand vin rezultatele de la laborator, se poate pune in consum. Am avut si avem denunturi penale pe aceasta tema ca persoane au incercat sa vanda vin contrafacut la vrac. In unele cazuri, s-au aplicat si amenzi”, a declarat Virgil Tantas.
Explicatiile oficialului de la Agricultura nu l-au convins insa pe prefectul judetului, care a intrebat cat ar costa un vin adevarat. Raspunsul a venit prompt de la unul dintre primarii prezenti in sala de sedinta: „Foarte mult”.
Conform raportului prezentat de conducerea DADR Maramures, peste 300 de controale au fost efectuate in acest an tocmai pentru a stabili autenticitatea si respectarea normelor de comercializare a vinurilor. Au fost prelevate 109 probe care au fost trimise in laboratorul din Valea Calugareasca. La probele prelevate de echipa mixta, nu au fost semnalate neconformitati, cu exceptia unui singur vin de masa care fermenta la deschidera PET-ului. In urma verificarilor, in cazul unor vinuri au fost semnalate diferente privind continutul de zahar. Totodata, s-a constatat ca unele vinuri din Ungaria prezentau un grad avansat de oxidare, iar altele aveau concentratia de acid citric peste limita admisa.
Sursa: Camelia Tocaci