Drapelul britanic a fost îndepărtat de pe instituţiile europene fără ceremonii speciale. Lideri ai Uniunii speră la o colaborare cât mai bună cu Marea Britanie după Brexit şi promit o abordare unitară a viitoarelor negocieri cu Londra.
Drapelul Marii Britanii a fost scos discret din clădirea Consiliului European.
Momente simbolice s-au consumat la Bruxelles și la Strasbourg, unde steagurile britanice au fost retrase de la instituțiile europene.
În același timp, drapelul Uniunii Europene a fost înlăturat de pe sediul din Bruxelles al Reprezentanței diplomatice britanice pe lângă UE.
Mai mulți lideri europeni și-au exprimat regretul față de plecarea Marii Britanii, iar președintele Franței a evocat un semnal de alarmă istoric.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Această plecare este un şoc. Este un semnal de alarmă care trebuie auzit în fiecare dintre ţările noastre, auzit în Europa întreagă. Pentru prima dată în 70 de ani, o ţară părăseşte Uniunea Europeană„.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: „Vrem să avem cea mai bună relaţie posibilă cu Marea Britanie, dar nu va fi niciodată atât de bună ca atunci când era membru al UE. Experienţa ne-a învăţat că puterea nu e oferită de o splendidă izolare, ci de unica noastră Uniune„.
Cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru noul statut de rezident, care le permite să rămână în Regat. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin 5 ani.