Proiectul de lege privind deranjarea ordinii publice și ultrajul nu are o fundamentare care să se bazeze pe cifre care să arate creștea infracțiunilor de acest gen, a numărului de persoane afectate și pedepsele aplicate, a declarat la Prima News Cosmin Andreica, președintele sindicatului polițiștilor Europol. „Având în vedere dubiile privind persoanele celor doi oficiali (premierul Ciucă și ministrul de interne Bode n.r.) mă întreb dacă nu le-au copiat de undeva”, a spus Andreica.
„Există o temere a societății civile că inclusiv în cazul în care avem un protest și un cetățean trage de gard și jandarmul trage și el de gard pe partea cealaltă, asta poate fi circumscrisă acestei fapte. Aceleași temeri le-am avut și în 2017 când Carmen Dan a venit cu o serie de modificări sub pretextul de a întări statutul polițistului, care erau privite ca tentative de reprimare a demonstrațiilor anti-guvernamentale”, a precizat liderul de sindicat.
El a spus că avem grijă să nu transformăm această lege în atentate la ceea democrația și-așa încă fragilă din România. „Trebuie să fie garanții că polițiștii vor aplica aceste legi cum trebuie, fără să facă abuzuri”, a subliniat Andreica.
Avocatul Adrian Cuculis consideră că proiectele privind ordinea publică și condusul sub influența substanțelor sunt binevenite, dar că necesită o dezbatere intensă, pentru că au multe puncte slabe. El s-a referit la cazul Anastasia, fetița de patru ani lovită de o șoferiță fără permis, caz în care procurorul a avut constatarea „halucinantă” că femeia nu depășise viteza legală.
„Această lege ar putea fi lovită de neconstituționalitate, de exemplu, pentru că în cadrul drogurilor nu e limită. Dacă vii dintr-o țară care permite consumul de droguri și intri în România riști să te duci la închisoare și oricine ar contesta proiectul acesta de lege la Curtea Constituțională. Trebuie lăsat judecătorul să decidă suspendarea”, a precizat avocatul.