Liga Studenților din Iași a acuzat facultățile de Drept din țară, pe motivul solidarității deciziei de exmatriculare a studenților Facultății de Drept din București, din cauza fraudării examenelor. Organizația studențească a precizat că facultățile solidare acestei decizii “au probleme serioase de transparență, morală, etică și integritate academică”.
Liga studenților din Iași a motivat acest aspect, pornind de la teza de doctorat a vicepreședintelui CSM Codruț Olaru, care l-a avut ca și coordonator pe rectorul Universității A. I. Cuza din Iași, Tudorel Toader. Totodată, comunicatul aduce în vedere existența în cadrul Facultății de Drept din București, a doi profesori condamnați penal (Dan Șova și Aurel Jean-Andrei).
Studenții Ligii din Iași afirmă că facultățile de Drept solidare cu studenții propuși spre exmatriculare își creează o imagine falsă de apărare a eticii și integrității academice, iar în viitorul apropiat, organizația studențească va propune un audit de calitate al acitivățiilor acestor facultăți.
Se speculează că o mare parte a profesorilor din cadrul facultăților de drept au omis plagiatul din teza de doctorat a vicepreședintelui CSM Codruț Olaru, acest plagiat fiind descoperit de către jurnalista Emilia Șercan. Cadrele didactice aparținătoare comisiei juridice CNATDCU au trecut cu vederea plagiatul vicepreședintelui CSM și au ignorat documentația de la dosar, care prevedea că peste 44 % din teza de doctorat este plagiat.
Pe lângă acest aspect, Facultatea de Drept din București nu a luat nicio decizie morală cu privire la existența în corpul profesoral al facultății, a doi profesori condamnați penal, nepublicarea CV-urilor și lista de lucrări științifice pe site-ul facultății și nepublicarea rezultatelor evaluării cadrelor didcatice de către studenți.
Acum patru ani, Facultatea de Drept din București a eliminat teza de licență, motivând că softurile antiplagiat sunt destul de scumpe, profesorii neavând timp suficient să verifice această parte a lucrării de final.
Comunicatul vicepreședintelui Ligii Studenților din Iași: «Într-o ţară cu inflaţie de jurişti ducem o lipsă acută de moralitate, cultură juridică și capacitate de înțelegere reală a regimului de drepturi și libertăți. Facultățile de Drept nu pregătesc juriști în adevăratul sens al cuvântului, ci doar persoane care pot reproduce texte juridice și care pot rezolva teste grilă. Sancțiunile acordate pentru tentativele de fraudare a examenelor nu rezolvă în niciun fel cauza fraudării evaluărilor, fiind o soluție aparentă, de formă, nicidecum una de fond.
Dintr-un studiu pe care îl prelucrăm în prezent la nivelul centrului universitar Iași, reiese că peste 41% dintre studenți au copiat la cel puțin două examene, iar în 63% consideră fraudarea examenelor a fi un gest obișnuit în facultatea lor. Dintre motivele pentru care studenții apelează la copiat 75% dintre respondenți consideră că materia este prea vastă / greu de asimilat, 59% profesorul nu explică suficient de clar, 32% pentru că profesorii tolerează copiatul, 68% pentru că studentul nu s-a organizat suficient de bine și 60% pentru că materia respectivă este irelevantă.
Cazul celor 45 de studenți de la Facultatea de Drept din București trebuie cercetat prin cunoașterea, interpretarea și aplicarea tuturor normelor legale în vigoare. Există o șansă foarte serioasă ca, la contestarea în instanță a deciziei de exmatriculare, sancțiunea să fie anulată, studenții reînmatriculați și să primească bursele neîncasate și daune morale și chiar materiale. Nu este normal ca facultățile de drept să își construiască reputația academică pe capacitatea de a sancţiona derapajele studenţilor, în loc să își rezolve problemele de transparență și integritate academică, precum și problemele didactice profunde care îi determină pe studenți să apeleze, în mod regretabil, la metode de fraudare a examenelor.»