Administrația Regională de Stat Cernăuți le-a solicitat Administrațiilor raionale Herța, Hliboca și Noua Suliță să faciliteze anularea de către consiliile locale și raionale a deciziilor din trecut prin care limba română obținea statut de limbă regională și putea fi folosită, alături de limba ucraineană, în unitățile administrativ-teritoriale, informează Agenția BucPress din Cernăuți.
Scrisoarea semnată de Natalia Gusak, adjunctul guvernatorului regiunii Cernăuți, se bazează pe faptul că Curtea Constituțională a Ucrainei a anulat Legea privind bazele politicii lingvistice din perioada președintelui Viktor Ianukovici, intrând în vigoare o nouă lege – Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat.
Administrația atrage atenția asupra faptului că consiliile locale ale românilor din regiunea Cernăuți: Tereblecea, Iordănești, Oprișeni, Dimca, Carapciu, Stănești, Voloca (raionul Hlbioca), Mahala, Tărăsăuți (raionul Noua Suliță), Horbova, Godinești (raionul Herța) și consiliul local Herța încă nu au anulat deciziile prin care limba română obține statut special la nivel local. Adjunctul guvernatorului regiunii Cernăuți cere să fie „adusă activitatea consiliilor menționate la normele legislației în vigoare”.
Politicienii ucrainieni nu își mai doresc limbi regionale în instituții
Reamintim că în noiembrie 2020, împuternicitul pentru protecția limbii de stat Taras Kremin s-a adresat deputaților nou aleși ai mai multor consilii locale cu privire la necesitatea de a anula decizia privind funcționarea limbilor regionale. El consideră că deciziile vechi contravin legislației actuale din Ucraina. În consecință, ombudsmanul a trimis o scrisoare procurorului general al Ucrainei pentru a asigura anularea deciziilor relevante în instanță, potrivit Agenției BucPress.
G Ad:
„În ciuda faptului că Legea privind bazele politicii lingvistice a fost declarată neconstituțională în februarie 2018, deciziile unor consilii regionale, orășenești, rurale și de orășel din regiunile Dnipropetrovsk, Transcarpatia, Zaporijia, Luhansk, Mykolaiv, Odessa, Herson și Cernăuți încă nu sunt anulate”, a spus Taras Kremin.
„Conform legii, toate organele puterii de stat și de autoguvernare locală, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestei legi, trebuiau să asigure armonizarea reglementărilor. Cu toate acestea, unele consilii locale nu au făcut-o încă, iar unele dintre ele păstrează acte de evidență și chiar iau decizii exclusiv în limba regională, ceea ce reprezintă o încălcare directă a legislației actuale”, a mai punctat Taras Kremin.
Sfidarea limbii ucrainiene atrage sancțiuni dure
Ucraineana va fi obligatorie în mass-media online și în publicații, publicațiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană, dacă au și alte versiuni, cei drept legislatorii au introdus unele excepții pentru limbile UE. Limba de stat trebuie utilizată în spectacolele de teatru, în dublarea filmelor și în televiziune.
Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni administrative și sancțiuni penale, pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi în valoare de 850 grivne și de asemenea se prevede privarea de libertate de până la trei ani. Legea nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase, informează Bucpress.