Starea de urgență nu înseamnă că se închid magazine sau că se anulează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, însă permite autorităților să ia cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu noul Coronavirus. Tocmai de aceea, populația trebuie să rămână calmă și responsabilă față de cei din jur, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
”Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului de propagare a virsusului si de imbolnavire a altor persoane, fapt pentru care vă rugăm să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare. Persoanele izolate la domiciliu trebuie să anunțe membrii echipelor de intervenție care se deplasează pentru remedirea deficiențelor din serviciile de utilitate publică (energie electrică, gaz, apă, internet, telefonie etc)”, arată autoritățile județene.
Contact apropiat este persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu COVID-19, de exemplu o strângere de mână neurmată imediat de o igienă a mâinilor; persoana care a avut contact direct, neprotejat, cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19. Aceste contacte neprotejate ar putea avea loc în mijloacele de transport în comun sau prin atingerea unei batiste cu mâna neprotejată de mănuși.
Totodată, contact apropiat poate fi persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19, la o distanță mai mică de doi metri și pe o durată mai lungă de 15 minute; persoana care s-a aflat în aceeași încăpere, ex: sala de clasă, de ședință, de așteptare, din spital cu un caz de COVID-19, timp de de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri; pesoana din rândul personalului medical sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
Se aprobă instituirea izolării la domiciliu, în locația declarată la intrarea în țară, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România pe cale aeriană sau rutieră, din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu COVID – 19. Măsura a intrat in vigoare duminică seara, 15 martie 2020, la ora 21.00.
Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș vor verifica modul de implementare a măsurilor impuse prin Hotărârea nr. 7 a CNSSU privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă.
A fost operaționalizată o linie telefonică destinată exclusiv persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină. Numărul este 0262/212.462 și funcționează permanent. Cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112, doar la producerea unor situații de urgență.