Carenta de vitamina D duce la o crestere a riscului de a suferi de anumite maladii cardiovasculare, conform unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii. Acest risc este in mod particular mai ridicat la persoanele care sunt hipertensive, a subliniat dr. Thomas Wang, profesor la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Harvard (Massachusetts) si principalul autor al studiului.
Studiul, realizat timp de cinci ani pe un grup de 1.739 de voluntari cu varsta medie de 59 de ani, a demonstrat ca subiectii care aveau cele mai pronuntate carente de vitamina D in organism (mai putin de 15 nano-grame pe mililitru de sange) intampinau un risc de doua ori mai mare de a suferi un infract miocardic sau un atac cerebral.
Chiar si dupa ce au fost indepartati din ecuatie ceilalti factori specifici pentru riscurile cardio-vasculare, asa cum ar fi diabetul, existenta unui grad ridicat de colesterol sau hipertensiunea arteriala, riscul de a avea probleme cardiace pentru persoanele cu carente de vitamina D a ramas cu 60% mai mare decat in cazul persoanelor fara aceaste carente.
Alte studii au demonstrat, de asemenea, ca un nivel crescut de vitamina D in organism reduce si riscurile de cancer. Vitamina D contribuie la o mai buna absorbtie a calciului in organism si este considerata un element extrem de important pentru sanatatea sistemului osos si a dintilor. Carentele de vitamina D pot provoca aparitia osteoporozei la adulti si a rahitismului la copii.
Pielea este principalul furnizor de vitamina D pentru organism, aceasta fiind sintetizata sub influenta razelor solare ultraviolete. O expunere de 10 pana la 15 minute pe zi la soare, doar pe fata si brate, este suficienta conform medicilor pentru a asigura aportul necesar de vitamina D in organism.
Sursa: Rompres