Proiectul de ordin privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor conform recomandarilor specialistilor in nutritie a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice (MSP). Alimentele care vor fi interzise in scoli sunt: cartofi prajiti, chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune, prajituri, bomboane, acadele, sucuri carbogazoase. Nutritionistii propun ca aceste alimente sa fie inlocuite cu fructe, salate, lactate degresate si apa sau sucuri naturale. Legea prin care se interzice vanzarea anumitor alimente in scoli nu este insa eficienta, pentru ca aceleasi produse pot fi comercializate in chioscurile de langa scoli.
Vezi lista alimentelor interzise…
In toata lumea, bolile cardiovasculare, diabetul, diferitele tipuri de cancer si obezitatea afecteaza major calitatea vietii pentru perioade lungi de timp, chiar decenii, si reprezinta principalul factor consumator de resurse ale sistemului de sanatate.
Secretarul de stat pentru Asistenta Medicala din cadrul Ministerului, dr. Mircea Manuc, a spus ca proiectul de ordin va fi afisat pe site-ul MSP timp de 30 de zile, in care se asteapta observatii si propuneri. ”Imediat dupa ce va fi aprobat de ministrul Sanatatii, va fi trimis spre publicare la Monitorul Oficial”, a declarat secretarul de stat Mircea Manuc.
De asemenea, el a precizat ca legea a intrat in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica in data de 2 iulie, si nu contine expres un termen pana la care trebuia elaborata lista. El considera ca pana la inceputul anului scolar legea va putea fi aplicata in unitatile de invatamant.
Manuc a aratat ca aparitia Legii nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar este binevenita, dar ea reprezinta doar o veriga din ansamblul politicii nutritionale. ”Bolile cronice nu au cauze clare, dar este dovedit stiintific ca alimentatia dezechilibrata este un factor de risc major in producerea acestora. Schimbarea comportamentului alimentar si convingerea populatiei sa adopte un stil de viata sanatos trebuie sa constituie o directie strategica a politicii de sanatate pe termen lung”, a spus oficialul MS.
Ordinul contine mai multe anexe. In Anexa 1 se face referire la alimentele supuse comercializarii si contine criteriile pe baza carora un aliment intra in categoria celor nerecomandate, precum si exemple de produse care, prin continutul lor in zahar, sare sau grasimi, pot deveni nerecomandate. Reprezentantii MS au aratat ca anexa a avut la baza realitatea specifica din Romania, conform careia copii petrec in unitatile de invatamant intre 4 – 6 ore zilnic, timp in care trebuie sa beneficieze de o gustare care sa le aduca aproximativ 10% din aportul caloric necesar pentru o zi.
Anexele 2 – 5 contin principiile de baza ale alimentatiei sanatoase la copil si adolescent, necesarul zilnic de calorii si substante nutritive, echivalentele alimentare utilizate pentru alcatuirea meniurilor si piramida alimentara. Aceste anexe stau la baza alcatuirii meniurilor in acele colectivitati in care copiilor li se asigura cel putin o masa principala.
Reprezentantii MS au aratat insa ca o problema in implementarea legii o constituie modalitatea de verificare a compozitiei alimentelor. Actuala legislatie in domeniul etichetarii nu prevede obligativitatea inscrierii pe eticheta a compozitiei alimentelor. Pe de alta parte, MS nu poate adauga la legislatia generala de etichetare printr-un ordin. Ca urmare, reglementarea inscriptionarii alimentelor comercializate in scoli trebuie sa fie rezolvata ulterior printr-un act normativ cu putere de hotarare de guvern. Solutia de moment a constat in solicitarea unei declaratii de conformitate din partea producatorului sau a unui buletin de analiza.
De asemenea, legea aplica interdictia comercializarii si prepararii alimentelor nerecomandate doar in incinta unitatilor de invatamant. Ceea ce presupune ca la 5 m de unitatea de invatamant aceste produse pot fi vandute.
Seful inspectiei sanitare de stat din MSP, Antoaneta Dragoescu, a precizat ca amenzile vor fi cumulative pentru acei care nu vor aplica ordinul, intre 5.000 si 10.000 de lei si se vor aplica in functie de neregulile constatate.
Legea nu nominalizeaza centrele de plasament si unitatile de invatamant universitar, pentru ca acestea beneficiaza de cantine in care trebuie respectate aceleasi reguli.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult