În doar două săptămâni, țara noastră ar putea renunța la restricții. S-ar renunța la masca de protecție atât în exterior cât și în spatiile închise, iar elevii se vor întoarce la școală. Deși vestea îi bucură pe oameni, guvernanții încă nu au un plan foarte clar despre cum s-ar putea desfășura această trecere.
Cum ar putea arăta România până la Paște
fără mască de protecție în exterior /interior;
școală doar în format fizic;
acces fără certificat COVID în centre comerciale, instituții publice sau restaurante.
Ce se schimbă în restaurante, săli de fitness și magazine
dispare limita de program;
vor funcționa la capacitate maximă;
acces fără certificat digital.
Ce activități vor fi reluate
baruri;
discoteci;
cluburi;
evenimente private.
Cum se vor desfășura competițiile sportive și festivalurile
fără limită de spectatori;
acces fără certificat digital;
fără mască de protecție.
Deși Marcel Ciolacu a anunțat că nu mai vrea ca starea de alertă să fie prelungita după 8 martie, Alexandru Rafila și responsabilii cu pandemia se opun, spun surse Antena 3. Asta pentru ca renunțarea la starea de alertă presupune, pe lângă eliminarea restricțiilor, o serie de masuri cu impact pentru sistemul sanitar.
Spre exemplu, personalul medical care a fost angajat în perioada de pandemie, rezidenții, dar și angajații din DSP ar trebui sa părăsească sistemul sanitar pentru că au fost angajați în baza legii 55.
În schimb, la Ministerul Sănătății se pregătește un plan pentru renunțarea la restricții, pe rând. Printre primele măsuri discutate va fi renunțarea la mască și a eliminării restricțiilor de program si număr de participanți la evenimente.
Întrebat dacă statul român este pregătit să renunțe la starea de alertă, liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat că statul este pregătit pentru ridicarea anumitor restricții, dar nu pentru renunțarea la starea de alertă.
Și presiunea din secțiile ATI COVID a început să scadă. Mai puțin de 60% din paturi sunt în prezent ocupate. În momentul în care procentul va scădea sub 50%, atunci vom avea parte de o serie de măsuri de relaxare, promite Ministrul Sănătății. Cel mai probabil numărul pacienților din secțiile ATI va fi sub 900 înainte de 7 martie, atunci când se va lua o decizie legata de starea de alertă.